SAD ostaje predan Izraelu nakon izbora

Jedno od glavnih vanjskopolitičkih pitanja na američkim izborima je Iran i njegov nuklearni program.

To je teška tema za predsjednika Baracka Obamu, koji želi diplomatsko rješenje, dok Izrael prijeti vojnom akcijom protiv Teherana.

Upravo taj politički jaz između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država jeste područje koje Republikanska stranka želi iskoristiti, izvještava iz Jerusalema reporterka Al Jazeere Nicole Johnston.

U septembru je američka mornarica, zajedno sa snagama iz više od 30 zemalja, provela najveću vježbu uništavanja mina ikada održanu u Perzijskom zaljevu.

Vježba je uslijedila nakon iranske prijetnje da će minirati Hormuški moreuz, što bi zaustavilo većinu izvoza nafte s Bliskog istoka.

Bliske veze

Protekle sedmice je više od 3.000 američkih vojnika bilo u Izraelu radi dosad najveće zajedničke vojne vježbe ovih dviju zemalja.

Na odbrambenom nivou Izrael i SAD nikad nisu bili bliži.

No, lični odnos između izraelskog premijera Benyamina Netanyahua i američkog predsjednika Baracka Obame oduvijek je opisivan kao neugodan – čak napet – a jedan od glavnih razloga za to je Iran.

“Ne mogu se poreći nesuglasice između Izraela i SAD-a o tome treba li zaustaviti Iran prije nego što razvije nuklearno oružje ili prije nego što razvije sposobnost da ima nuklearno oružje. To je velika razlika, ona postoji i javna je”, kazao je politički analitičar Herb Keinon.

Obama kaže da sankcije djeluju, ali priznaje da vrijeme istječe.

“Da ne bude zabune: nuklearno naoružani Iran nije izazov koji se može kontrolirati. To bi bila prijetnja za postojanje Izraela, sigurnost Zaljevskih zemalja i stabilnost globalne ekonomije”, smatra on.

Netanyahu kaže da sankcije nisu dovoljne.

Romney u saglasnosti s Izraelom

Stav republikanskog predsjedničkog kandidata Mitta Romneyja prema Iranu isti je kao i stav Izraela.

On kaže da Iran treba zaustaviti prije nego što razvije sposobnost za pravljenje nuklearnog oružja.

“Moja poruka Izraelcima i vođama Irana je ista: Mi nećemo skrenuti pogled”, kaže Romney.

Obama je posljednji put posjetio Izrael prije četiri godine i to je nešto što Romney često koristi protiv njega.

Iran tvrdi da ima pravo na razvoj nuklearne tehnologije u medicinske svrhe – i da će nastaviti s tim, uprkos sankcijama.

“Čak i kada pogledate odgovore oba predsjednička kandidata date tokom debata, jasno se može vidjeti da će se nastaviti sankcije, ekonomski pritisci i politički pritisci, a na temelju onoga što znamo, povećat će se”, smatra Foad Izadi sa Univerziteta u Teheranu.

Kako je izvijestila Johnston, “bez obzira na to hoće li Obama ili Romney pobijediti na izborima, SAD će ostati predan Izraelu i njegovoj sigurnosti”.

“Washington ne želi novi rat na Bliskom istoku. No, ako Iran nastavi obogaćivati uranijum i Izrael odluči da je vrijeme da ga zaustavi, onda Sjedinjene Američke Države možda ne budu imale izbora.”

Izvor: Al Jazeera