Imigranti žrtve brodoloma kod Lampeduse

Deseci ljudi, za koje se vjeruje da su iz Tunisa, nestalo je u brodolomu blizu Lampeduse u septembru, dok su drugi spašeni (Reuters)
Deseci ljudi, za koje se vjeruje da su iz Tunisa, nestalo je u brodolomu blizu Lampeduse u septembru, dok su drugi spašeni (Reuters)

Beživotna tijela tri imigrantkinje pronađena su u Sredozemnom moru, između libijske obale i italijanskog otoka Lampedusa, dok je 70 ljudi spašeno s broda koji je upao u nevolje, javila je u jutarnjim satima u nedjelju italijska novinska agencija ANSA.

Italijanska obalna straža spasila je 62 muškarca i osam žena, od kojih je jedna trudna.

Preživjeli su brodom italijanske mornarice upućeni ka ostrvu Lampedusa tokom noći sa subote na nedjelju.

ANSA nije saopćila nacionalnost žrtava niti preživjelih, prenosi AFP.

Dva broda italijanske obalne straže nastavila su pretraživati oblast, koja je 56 kilometara udaljena od libijske obale, a 224 kilometara od Lampeduse. Obavijestili su i kolege u Libiji i na Malti.

Humanitarna kriza

Svake godine, na hiljade ljudi, uglavnom iz Afrike, pokušava doći u Evropu prenatrpanim i nesigurnim brodovima.

Deseci ljudi, za koje se vjeruje da su iz Tunisa, nestalo je u septembru kada je ribarski brodić kojim su plovili potonuo blizu Lampeduse.

Prošlog mjeseca, na sastanku evropskih i sjevernoafričkih lidera na Malti, predsjednik Tunisa Moncef Marzouki zatražio je osnivanje regionalne radne grupe.

On je istakao da su potrebni koordinirani napori kako bi se riješila humanitarna kriza.

Kako je istakao, potrebno je pronaći rješenja za nestabilnost, siromaštvo i visoku stopu nezaposlenosti mladih u Africi.

Italijanska Vlada nedavno je saopćila da je od početka godine do osmog septembra u tu zemlju stiglo 8.000 ilegalnih imigranata.

Italijanska ministrica unutrašnjih poslova Maria Cancellieri rekla je da je zbog saradnje sa drugim zemljama, pogotovo Tunisom i Libijom, došlo do smanjena broja imigranata koji dolaze u Italiju od početka Arapskog proljeća 2011.

Izvori: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO