Francuska protiv destabilizacije Libana

Liban je primjer jedinstva, izjavio francuski predsjednik Hollande (EPA)

Francuska će se suprotstaviti onima koji destabiliziraju Liban, izjavio je u nedjelju u Bejrutu francuski predsjednik Francois Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim domaćinom Michelom Sleimanom.

“Želim podsjetiti sve one koji imaju interes u stvaranju nestabilnosti u Libanu da će se Francuska suprotstaviti tome, jer je Liban primjer jedinstva”, naglasio je Hollande.

Bejrut je ugrožen sukobom u susjednoj Siriji, koja je dugo imala kontrolu nad Libanom, a i danas ima utjecaj među dijelom njezinog stanovništva.

Atentat na obavještajca

Najnoviju krizu izazvao je atentat na visokog šefa obavještajne službe Wissama al-Hassana, koji je ubijen u eksploziji automobila-bombe 19. oktobra.

Libanske vlasti rekle su da se sumnja da su organizatori napada bliski sirijskim vlastima.

Hollande je kazao da organizatori tog napada ne mogu računati na to da neće biti kažnjeni i ponudio pomoć Francuske u istrazi.

Nakon tog napada opozicija je zatražila ostavku premijera Najiba Mikatija, u čijoj se Vladi nalazi prosirijski Hezbollah.

Nakon kratke posjete Bejrutu, francuski predsjednik otputovao je u Saudijsku Arabiju za pregovore sa kraljem Abdullahom o Siriji i Iranu, prije odlaska na azijsko-evropski samit u Laosu, gdje će se razgovarati o trgovini.

Izvor: Agencije