Episkop Tawadros novi poglavar Kopta

Egipatski svećenici glasali su krajem prošlog mjeseca za izbor tri kandidata za novog poglavara (EPA)
Egipatski svećenici glasali su krajem prošlog mjeseca za izbor tri kandidata za novog poglavara (EPA)

Milioni kršćanskih Kopta u Egiptu dobili su novog poglavara, tako što je dječak sa povezom preko očiju između tri prethodno odabrana kandidata izabrao 60-godišnjeg Tawadrosa, episkopa provincije Beheira.

Skoro 2.500 birača, među kojima su bili koptski zvaničnici, poslanici, novinari i lokalni odbornici, izabrali su trojicu kandidata, od kojih je jedan naslijedio Shenudu III, koji se na čelu Koptske crkve nalazio više od četiri decenije, a preminuo je u martu.

Uz Tawadrosa, kandidati su u najužem izboru bili episkop Rafael (54), doktor medicine i pomoćnik episkopa za centralni Kairo i otac Rafael Ava Mina (70), javio je AFP.


Episkopi Rafael, Tawadros i Rafael Ava Mina [EPA]

Njihova imena bila su ispisana na posebnim komadima papira, iste veličine, i stavljena u providnu kutiju na oltar Katedrale sv. Marka u Aleksandriji, gdje je, kako se vjeruje, Bog usmjerio ruku dječaka ka pobjedniku.

Dječak u centru ceremonije

Dječak kome ova čast pripada treba da ima od pet do osam godina, a njegova porodica, kao i on sam, treba biti odana Crkvi.

Desetine porodica je predložilo svoju djecu za ovu ceremoniju, prvu otkako je na isti način 1971. godine izabran Shenuda III, koji je bio posvećen prvenstveno suzbijanju tenzija i sukoba između kršćana i muslimanske većine u zemlji.

Privremeni poglavar Crkve, otac Pahomije, prethodno je izabrao 12 dječaka koji su pozvani na ceremoniju.

Jedan od dječaka, kojem je stavljen povez preko očiju, izabrao je 118. patrijarha aleksandijskog i patrijarha cijele Afrike Trona  apostola Marka.

Koptski poglavar je duhovni vođa ove kršćanske zajednice, koja čini između šest i deset procenata od ukupno 83 miliona stanovnika Egipta

Koptska crkva je jedna od najstarijih u svijetu, a njeno sjedište je u Aleksandriji.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO