Janša: Slovenija je već natopljena benzinom

Janša očekuje da će policija, ali i građani, ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani (AFP)

Slovenski premijer Janez Janša upozorio je na to da Slovenija može ići prema “grčkom” scenariju” ako se nastave ulični protesti s elementima nasilja, otvoreno aludirajući da je do protesta – najprije u Mariboru, a onda u Ljubljani i u drugim gradovima – došlo zbog drugog kruga predsjedničkih izbora u nedjelju, prenosi Hina.

“Umjesto zanimljivog dvoboja kandidata, od kojih smo očekivali prijedloge za bolju budućnost kojima će konkurirati pred biračima, samo nekoliko dana prije glasanja pažnja javnosti odvučena je na sasvim drugu stranu”, kaže on.

Janša dodaje da ga to podsjeća na izbore 2004. godine, kad je njegova stranka pobijedila na izborima, ali su na dan te izborne pobjede iz nikom dokučivih razloga štrajkovali novinari, jer pobjeda desne opozicije “nije smjela biti glavna tema”.

Spriječiti nasilje

U izjavi koju je četvrtak kasnim večernjim satima objavio njegov kabinet, a pred demonstracije najavljene za petak poslije podne u Ljubljani, na kojima grupe s Facebooka najavljuju da će tražiti Janšinu ostavku, slovenski premijer upozorava na to da je Slovenija zbog krize već “natopljena benzinom”, koji lako može zapaliti “svaka šibica”, te da je njegovo očekivanje da će policija, ali i građani, ubuduće spriječiti moguće izraze nasilja, već zabilježene na demonstracijama u Mariboru i Ljubljani početkom sedmice.

Nasilje i organizirane grupe koje su napale policiju takvim demonstracijama štete državi te žele onemogućiti potrebne reforme za izlazak iz krize, ocjenjuje Janša.

Isto kao što su slike sa grčkih ulica iz te države otjerale strane i domaće investitore, tako se može dogoditi i u slučaju većeg nasilja u Sloveniji, jer su nasilje na ulicama Maribora i Ljubljane već prenijele strane televizije, a takva bi situacija samo štetila državi, osobito mladima i nezaposlenima, navodi Janša.

Slovenski premijer upozorava na to da u demokratiji svako može sudjelovati u izbornom procesu i javno izražavati svoje mišljenje, ali da se ne može dopustiti “bacanje granitnih kocaka i eksploziva” na pripadnike policije.

“Kad ta granica nestane, ubrzo se iz demokratije prelazi u diktaturu i haos, a nasilju se daje građansko pravo”, naveo je Janša.

Blokada procesa

S otvorenim aluzijama na aktuelnog predsjednika Danila Turka i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janša navodi kako neki ocjenjuju da je vrijeme njegove Vlade proteklo, čime žele produbiti blokade u političkom procesu odlučivanja čiji su cilj finansijska stabilizacija, štednja i izlazak iz krize.

Slovenija je u ozbiljnoj situaciji, ali je u stanju i sposobna osigurati budućnost, a Slovenci su već više puta dokazali “da nisu naivni” i da se znaju ujediniti, kazao je Janša.

“Mnogima se nakon prvog kruga predsjedničkih izbora činilo da se izaći na izbore u drugom krugu ne isplati. No, danas je situacija sasvim drukčija. Na izbore ćemo izaći ne samo zbog podrške jednom od kandidata nego i zato da pokažemo da smo za promjene i protiv nasilja. Protiv nasilja i haosa koji su najveći neprijatelji slobode i pravednosti. A o tome se i radi: o slobodi i pravednosti, o slobodi koju su nam donijeli osamostaljenje i demokratizacija”, smatra premijer.

Nećemo dopustiti da nam oduzmu pravednu budućnost. Želimo živjeti u samostalnoj, slobodnoj i pravednoj državi slovenskog naroda, bez političkih stričeva, bez straha i bez nasilja”, naveo je Janša na kraju poslanice, u kojoj je upozorio na opasnosti što ih mogu donijeti nasilne demonstracije.

Izvor: Agencije