Ban: Zastrašujući nivo nasilja u Siriji

Ban je rekao da će uskoro posjetiti izbjegličke kampove u Jordanu i u Turskoj da bi procijenio stanje (EPA)

Rat u Siriji koji traje već više od 20 mjeseci dosegao je novi, zastrašujući nivo brutalnosti i nasilja, budući da Vladine snage nastavljaju s granatiranjem i zračnim napadima, a pobunjenički napadi sve su silovitiji, izjavio je u petak generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon.

Ban i međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi su pred 193 članice UN-ove Generalne skupštine govorili o ustanku protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Pobuna je počela kao mirni protest kojim se pozivalo na demokratiju u državi, no prerasla je u oružani sukob, nakon što su vojne snage intervenirale protiv demonstranata.

U dosadašnjim sukobima ubijeno je više od 40.000 ljudi, što je najkrvavija pobuna u okviru Arapskog proljeća, kada se uporedi sa onima koje su se od početka 2011. godine počele događati u Tunisu, Egiptu, Libiji i u Jemenu.

Povećanje broja izbjeglica

„Vlada je pojačala nastojanja da iskorijeni uporišta opozicionih snaga, te intenzivirala granatiranja i zračne napade“, rekao je Ban.

„No, opozicione snage uzvraćaju na napade i broj žrtava je velik. Užasnut sam i žalostan zbog te činjenice i oštro osuđujem svakodnevne masakre civila.“

Generalni sekretar UN-a istakao je kako će, s obzirom na činjenicu da se bliži zima, oko četiri miliona Sirijaca trebati raznovrsnu pomoć, te da UN već početkom iduće godine predviđa povećanje broja izbjeglica, kojih je sada oko 480.000, na oko 700.000.

Pozvao je na više humanitarne pomoći, te rekao da će uskoro posjetiti izbjegličke kampove u Jordanu i u Turskoj da bi procijenio stanje.

Izvor: Agencije