Šef IAEA-e želi hitno diplomatsko rješenje

Direktor IAEA-a Amano rješenje vidi u dijalogu (EPA)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukiya Amano pozvao je u četvrtak da se hitno “iskoristi mogućnost diplomatskog rješavanja” pitanja iranskog nuklearnog programa.

“IAEA je čvrsto opredijeljena za dijalog. Postoji mogućnost da se iransko nuklearno pitanje riješi na diplomatski način”, kazao je Japanac u govoru održanom na otvaranju sjednice Vijeća guvernera IAEA-e, koja se dva dana održava u Beču iza zatvorenih vrata.

Agencija i Iran trebaju ponovo početi pregovore 13. decembra, nakon nekoliko susreta od početka godine koji su se završili neuspjehom.

Njihov ulog je potpisivanje sporazuma o “strukturiranom pristupu”, koji bi inspektorima Agencije dao veći pristup postrojenjima, osobama i dokumentima, što bi im omogućilo da provjere tačke navedene u strogom izvještaju iz novembra 2011. godine.

IAEA je načinila listu elemenata koji pokazuju da je Iran radio na izradi atomske bombe prije 2003. godine, a možda i poslije te godine.

“Trebalo bi zaključiti strukturirani pristup i brzo ga provesti s konkretnim i opipljivim rezultatima”, insistirao je Amano.

Iransko obogaćivanje urana u središtu je zabrinutosti zapadnih zemalja i Izraela, koji sumnjaju da bi ova zemlja mogla napraviti atomsko oružje, što Teheran demantira.

Izvor: Agencije