SAD dao rok Iranu za saradnju sa IAEA-om

Wood: Iranu se ne može dopustiti da beskonačno zanemaruje svoje obaveze (AFP)

Sjedinjene Američke Države su odredile Iranu rok do marta naredne godine da počne sarađivati u istrazi Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i upozorile Teheran da bi u protivnom to pitanje moglo biti izneseno Vijeću sigurnosti UN-a.

Izjava američkog diplomate Roberta Wooda u Vijeću IAEA-e pokazala je rastuću frustraciju Washingtona izostankom napretka u istrazi međunarodne agencije o mogućim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa.

Iran, koga je IAEA prvi put, zbog njegovog nuklearnog programa Vijeću sigurnosti UN-a, prijavila 2006. godine, nakon čega su uvedene sankcije Teheranu, odbacuje sumnje da radi na stvaranju kapaciteta za proizvodnju atomske bombe.

U svojoj je izjavi Wood zatražio od čelnika IAEA-e Yukiya Amana da u narednom kvartalnom izvještaju o Iranu, vjerojatno krajem februara, kaže je li Teheran poduzeo „bilo kakve značajnije korake“ kako bi odgovorio na zabrinutosti UN-ove agencije.

„Ako do marta Iran ne započne značajniju saradnju s IAEA-om, SAD će s drugim članicama Vijeća raditi na realizaciji odgovarajuće akcije i zatražiti od Vijeća da razmotri prijavljivanje izostanka napretka Vijeću sigurnosti UN-a“, rekao je Wood.

„Iranu se ne može dopustiti da beskonačno zanemaruje svoje obaveze. On mora djelovati sada, suštinski.“

Dileme Amerikanaca

Za prijavu pitanja Vijeću sigurnosti potrebna je jednostavna većina u 35-ročlanom vijeću IAEA-e.

Wood je kasnije novinarima rekao kako se nada da će razgovori u decembru između IAEA-e i Irana dati rezultate, ali je dodao kako „ima dileme glede iskrenosti Irana“.

Iranski ambasador u IAEA-i Ali Asghar Soltanieh kritizirao je, kako je rekao, „političku buku“ i „pritisak“ SAD-a i EU-a.

Amano je ranije vijeću rekao kako nema napretka u jednogodišnjem nastojanju agencije da razjasni pitanja u vezi s potencijalnim istraživanjem kapaciteta za proizvodnju atomskog oružja u Iranu, ali je rekao da će nastaviti s naporima.

Izvor: Agencije