Traktori i drugi dan blokirali Brisel

U Briselu su drugi dan zaredom traktori blokirali glavne prilaze bojnim institucijama, zbog čega se zvaničnici EU-a suočavaju sa problemima pri dolasku na posao.

Proteste je organizirao Evropski odbor za mlijeko /EMB/ – trgovinska asocijacija sa sjedištem u Njemačkoj.

Demonstranti su zatvorili tri od četiri saobraćajne trake u ulici Loa, koja vodi ka zgradi Evropske komisije i Vijeća EU-a, te Ulici Belijar pored Evropskog parlamenta.

‘Simbolični i mirniji protesti’

EMB je saopćio da su 2.500 poljoprivrednika iz 14 zemalja EU-a dovezle između 800 i 1.000 traktora u Brisel radi protesta zbog pada cijena mlijeka i planova EU-a da do 2015. godine postepeno izbaci subvencije.

Najveći kontingenti demonstranata stigli su iz Danske, Francuske, Njemačke, Irske, Holandije, Poljske i Španije.

“Današnji veliki protesti ispred institucija EU-a su simbolični i mirniji od onih tokom kojih su fasade prskane mlijekom. Moraju da shvate da je u proteklih nekoliko godina 150.000 proizvođača zatvorilo svoja vrata, od čega su 3.000 u Belgiji”, rekao je direktor belgijskog ogranka EMB-a Ervin Shopges.

Demonstranti su u ponedjeljak prosuli 15.000 mlijeka na zgrade Parlamenta pored Trga “Luksemburg”, dok su tokom noći oformili kamp gdje su palili gomile guma.

Poljoprivrednici su najavili da će početi napuštati Brisel u 13:00 sati.

Protestima u Briselu u ponedjeljak su se pridružili i mljekari iz Hrvatske, izvijestila je reporterka Al Jazeere s lica mjesta Katarina Drlja.

“Kako Hrvatska naredne godine postaje članicom EU-a, sve će biti više propisa, više kontrola i više obveza za mljekare. Mljekarima iz već ujedinjenih država administrativni pritisak itekako je poznat”, kazala je Drlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije