Tajland inovacijama pokušava spasiti zrak

Ekonomija Tajlanda raste, a sa njom i plate. Rezultat tog trenda jeste više automobila na putevima i više zagađenja u zraku.

Ali ulice Bangkoka su već zakrčene. Za prodavce, koji zarađuju za život uz saobraćajnice, zagađenje je nepodnošljivo, kaže reporter Al Jazeere Wayne Hay.

“Glasno je i zagušljivo. Moje zdravlje je sve gore. Često sam prehlađena i imam glavobolju”, rekla je za Al Jazeeru Thongsuk Saidee, stanovnica Bangkoka.

Mnoge vlade uvidjele su problem, pa su pokrenute inicijative da se u javnom prijevozu koristi prirodni gas.

Ali još mnogo toga treba da se učini, a provođenje zakona je sporo. Emisija ugljen-monoksida je u padu, ali količina njegovih štetnih čestica u zraku raste.

Ušuškan u predgrađu Bangkoka, jedan arhitekta i sakupljač umjetnina vjeruje da je pronašao rješenje: posebno napravljen uređaj koji se stavlja na bilo koje vozilo sa auspuhom i koje pročišćava ispušne gasove.

Njegov izumitelj kaže da su rezultati čistije i efikasnije sagorijevanje.

Vjera u inovatore

“Sagorijevanje unutar auspuha nije savršeno ukoliko isisamo loš i zamijenimo ga čistim zrakom, motor će raditi mnogo bolje. Naš sistem stvara vakuum”, kaže inovator Supot Siripornlertkul.

Ova sprava privukla je pažnju velikih kompanija, ali, kažu, treba joj još prepravki prije nego što ode korak dalje. 

Rezultati testiranja su varirali. No, izumitelj ostaje pri tvrdnji da će za trećinu smanjiti upotrebu goriva. Sada čeka investitore, koji su već uložili novac u rivalske tehnologije.

Uprkos željama izumitelja, masovna proizvodnja možda nikada neće postati stvarnost. Ali dok god je ideja i inovacije, želja za čistijom okolinom lebdjet će u zraku.

Konferencija UN-a o klimatskim promjenama (COP18), 18. po redu, otvorena je 26. novembra u katarskoj prijestolnici Dohi. U naredne dvije sedmice do 17.000 osoba će prisustvovati ovom samitu.

Delegati pregovaraju o novom globalnom klimatskom dogovoru. Centralna tema samita je problem ograničenja ugljičnih “vrućih isparenja”.

Ovaj termin se odnosi na pokušaje nekih imućnih država da prenesu ugljična ograničenja kako ih ne bi pogodila buduća smanjena ograničenja.

Izvor: Al Jazeera