Sukobi policije i demonstranata na Tahriru

Aktivisti, koji kampuju na trgu od petka, podižu transparente na stubove ulične rasvjete (EPA)

Demonstranti, uglavnom tinejdžeri, sukobili su se u utorak na kairskom Trgu Tahrir sa policijom uoči održavanja velikog protesta protiv dekreta predsjednika Muhammeda Mursija, a kojim je Mursi sebi dao preširoka ovlaštenja.

Na dijelu trga u blizini Američke ambasade tinejdžeri su bacali kamenice na policiju, koja je uzvratila suzavcima, prenijela je agencija AFP.

Demonstranti okupljeni na Tahriru zahtijevali su obustavljanje sukoba između tinejdžera i policije.

Agencija nije navela da li ima povrijeđenih tinejdžera ili policajaca.

Škole zatvorene

U drugim dijelovima egipatske prijestolnice u utorak je mirno, nekoliko škola je zatvoreno, iako je Ministarstvo obrazovanja saopćilo da će škole i fakulteti normalno funkcionirati.

Očekuje se dolazak velikog broja ljudi po završetku radnog vremena na Trg Tahrir, središte pobune prije skoro dvije godine protiv bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Poziv na proteste upućen je i u nekoliko većih provincija.

Aktivisti, koji kampuju na trgu od petka, podižu transparente na stubove ulične rasvjete, kojima kritiziraju Muslimansko bratstvo, stranku čiji je kandidat bio Mursi na predsjedničkim izborima.

„Muslimansko bratstvo je ukralo revoluciju“, piše na jednom od brojnih transparenata. Na drugom se navodi kako predsjednik „primorava narod na građanski neposluh“.

Nova, privremena bolnica je postavljena na središtu trga i veliki broj vozila hitne pomoći je parkiran kod Tahrira, koji je zatvoren za saobraćaj, javlja novinar AFP-a.

Marševi su planirani da počnu u raznim dijelovima Kaira, te da se završe na Tahriru, gdje se očekuje veliki broj demonstranata na kraju radnog vremena.

Susret sa sudijama

Najavljene su demonstracije u još nekoliko egipatskih provincija, među kojima su Alexandria na Sredozemnom moru, Delta rijeke Nil i Centralni Egipat.

Mursi je u četvrtak objavio dekret koji mu dozvoljava da „izda bilo koju odluku ili zakon koji su konačni i na koje se ne može žaliti“, čime se postavio iznad sudske kontrole.

Dekret Predsjednika stavlja u sukob sa sudstvom, a ovom odlukom se ujedinila dugo razjedinjena opozicija Egipta koja Mursija sada optužuje da preuzima diktatorske ovlasti.

Mursi je u ponedjeljak kazao visokopozicioniranim sudijama kako se nije miješao u njihove ovlasti kada je preuzeo skoro potpunu vlast.

Predsjednikov pomoćnik je kazao kako se dekret odnosi samo na „pitanja povezana sa suverenitetom“, ali to nije zadovoljilo kritičare.

Mursi se u ponedjeljak susreo sa članovima Vijeća vrhovnog sudstva kako bi pokušao riješiti višednevnu krizu koja je gurnula državu u novi krug nemira i sukoba pristalica dvije strane tokom kojih je jedna osoba poginula, a stotine povrijeđene.

Izvor: Agencije