Šta je ubilo Arafata: Tri mjeseca za analizu

Nakon Al Jazeerine istrage koja je dovela do otkrivanja radioaktivnog polonija na odjeći Yassera Arafata, u utorak su uzeti uzorci s njegovih posmrtnih ostataka. Posmrtni Arafatovi ostaci izmješteni su iz Arafatovog mauzoleja i preneseni u džamiju gdje su uzorci i uzeti.

Tri doktora, tri forenzičara, ministar zdravstva, ministar pravde, te lideri sindikata advokata i ljekara bili su prisutni tokom ekshumacije.

Al Jazeerina reporterka Mirjana Hrga izvijestila je iz Ramallaha da je jedino palestinskim ljekarima bio dozvoljen direktni kontakt s posmrtnim ostacima, ali se proces odvijao pred stručnjacima iz Francuske, Švicarske i Rusije. Njima će biti potrebno nekoliko mjeseci za analizu uzoraka.

“Za provjeru, unakrsnu provjeru, duplu unakrsnu provjeru trebat će nam nekoliko mjeseci. Ne vjerujem da ćemo imati opipljive rezultate prije marta ili aprila sljedeće godine”, rekao je Darcy Christen, glasnogovornik Univerzitetske bolnice Lausanne za radiostanicu Glas Palestine.

Kako je javila reporterka Al Jazeere, uzeti su uzorci na sve otrove, a ne samo na polonij. Hrga je razgovarla sa predstavnicima palestinskog Ministarstva zdravstva koji su joj rekli da su “uzeli šest uzoraka: dvije kosti dužine četiri centimetra iz oba koljena i oba lakta, te iz lubanje”.

Nakon što su završili uzimanje uzoraka, timovi su se vratili u svoje zemlje.

“Svaki tim stručnjaka, francuski, švicarski i ruski, radit će odvojene analize i onda će dostaviti svoje izvještaje na osnovu kojih će se napraviti jedan zbirni izvještaj”, rekla je reporterka Hrga.

Ispred Arafatovog mjesta počivališta tokom ekshumacije nije bilo Suhe, njegove supruge, ali ni drugih članova njegove porodice.

„Arafatova obitelj nije prisustvovala ekshumaciji. Tome su se oni protivili, naročito njegova sestra, zbog vjerskih principa“, rekla je reporterka Hrga.

Devetomjesečna istraga

Novinar Al Jazeere Clayton Swisher, koji se također javio iz Ramallaha, kazao je kako je palestinski generalni tužitelj, zajedno sa tužiteljima iz Francuske, počeo ispitivati zvaničnike Palestinaca bliske Arafatu o uslovima života lidera Palestinaca prije njegove smrti 2004. godine.


Mirjana Hrga uživo iz Ramallaha

Tri tima međunarodnih istražitelja u ponedjeljak su stigla u Mukatu, sjedište palestinskih vlasti, gdje je ukopan Arafat. Tokom dana se vidjelo kako donose opremu.

Devetomjesečna istraga, čiji su rezultati objavljeni tokom ove godine, otkrila je povećano prisustvo polonija u Arafatovim stvarima, te izazvala nova pitanja da li je dugogodišnji vođa Palestinaca ubijen.

Francuski advokati su, također, započeli prikupljanje dokaza o ovom slučaju za pripremu mogućeg suđenja, uključujući svjedočenja ljudi sa Zapadne obale, naveli su palestinski zvaničnici.

Francuske sudije su pokrenule istragu o Arafatovoj smrti u avgustu nakon što je jedan švicarski institut pronašao velike količine radioaktivnog polonijuma na njegovoj odjeći, koju je stručnjacima dala Suha, udovica palestinskog lidera.

Arafat je umro 2004. godine u Parizu u 75. godini poslije kratke, misteriozne bolesti.


Mirjana Hrga, Ramallah

Tada, na Suhin zahtjev, nije izvršena obdukcija, a francuski ljekari koji su ga liječili rekli su da nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Izrael negira optužbe

Ali ubrzo su se pojavile optužbe o ubistvu, a mnogi Palestinci su za to optuživali Izrael koji Arafatu posljednje dvije i po godine života nije dozvoljavao da na napusti svoje sjedište u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Tawfik Tirawi, šef Istražne komisije za Al Jazeeru je rekao: „Izrael je počinio ubistva mnogih istaknutih palestinskih vođa i ne vidim zapreku da on stoji i iza ubistva Arafata.“

Izrael je negirao optužbe i pozvao palestinske lidere da objave Arafatov zdravstveni karton, koji javnost nikada nije imala priliku vidjeti poslije njegove smrti.

Zbog poštovanja lika i djela predsjednika, medijima nije bilo dozvoljeno snimanje uzimanja uzoraka. Veliki broj međunarodnih medijskih kuća događaj je pratio s pristojnom udaljenosti. Informacije putem medija očekuje veliki broj Palestinaca koji smatra da imaju pravo na istinu.

Nakon ekshumacije, supruga preminulog palestinskog predsjednika, Suha Arafat zahvalila se forenzičkim stručnjacima.

“Ovo je bolno, ali se mora otkriti uzrok smrti Yassera Arafata. To dugujem svojoj kćerki, to dugujem ovom narodu.Ako se dokaže da je bio ubijen, uvijek govorim u kondicionalu, onda će oni koji su to uradili morati odgovarati”, rekla je, između ostalog, Suha Arafat.

Izvor: Al Jazeera