Rezolucija o palestinskom statusu u UN-u

Abbas će prisustvovati glasanju u UN-u (AP)

Palestinski diplomati su u ponedjeljak članicama UN-a dostavili izmijenjeni nacrt rezolucije u kojem traže da palestinske teritorije dobiju u toj organizaciji status “zemlje nečlanice, posmatrača”, uoči glasanja na tu temu zakazanog za četvrtak.

Istovremeno, SAD su ponovo upozorile da bi uspješno glasanje na sjednici Generalne skupštine moglo skupo koštati Palestince i lišiti ih novčane pomoći SAD-a, javio je AFP.

Dok su Palestinci dobili garancije većine od 193 članice Generalne skupštine UN-a, rezoluciji se žestoko protive SAD i Izrael, a ona je naišla i na hladnu reakciju evropskih sila, navodi AFP.

Podrška Hamasa

Neimenovani zapadni diplomata je rekao za Reuters da je u najnovijoj palestinskoj rezoluciji bilo neznatnih promjena, kao i da izgleda da će rezolucija biti odobrena u Generalnoj skupštini s ozbirom na to da je ona sastavljena uglavnom od postkolonijalnih zemalja koje historijski suosjećaju sa Palestincima.

Hamas, koji upravlja pojasom Gaze i upravo je imao žestok osmodnevni sukob sa Izraelom, podržao je napore palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da Palestinci dobiju veći utjecaj u UN-u.

Palestinci trenutno razmatraju dobijanje posmatračkog statusa u UN-u. Prihvatanje Palestinaca kao zemlje nečlanice sa posmatračkim statusom, sličnom statusu koji ima Vatikan, bilo bi implicitno priznavanje palestinske države, navodi Reuters.

Poboljšan status Palestinaca značio bi i njihov pristup tijelima kao što je Međunarodni krivični sud u Hagu, pred kojim bi oni mogli da ulažu tužbe protiv Izraela.

Protivljenje SAD-a

Abbas će ići u New York i u četvrtak prisustvovati glasanju.

Predstavnica State Departmenta Victoria Nuland rekla je da američka administracija i dalje pokušava odvratiti Palestince od rezolucije.

“Smatramo da će to zakomplikovati situaciju i potencijalno biti korak unazad u odnosu na širi cilj, a to je rješenje kroz pregovore”, rekla je ona.

U najnovijoj rezoluciji se, također, ističe zalaganje Palestinske uprave za postojanje dvije samostalne države (Izraela i Palestine) koje će koegzistirati u miru, na osnovu granica prije 1967. godine.

Jedan izraelski funkcioner je ranije ovog mjeseca rekao da će, ukoliko Palestinci nastave sa pokušajima dobijanja boljeg statusa u UN-u, Izrael možda odustati od Pariškog protokola, ključnog ekonomskog dogovora koji ima sa palestinskim vlastima.

SAD je, također, naveo da bi u tom slučaju bila dovedena u pitanje i američka opskrba Palestinaca, kao i njihova i podrška iz nekih fondova UN-a.

Palestinci prošle godine nisu uspjeli dobiti puno članstvo u UN-u zbog protivljenja SAD-a u Vijeću sigurnosti UN-a, pa sad pokušavaju to ostvariti kroz dobijanje posmatračkog statusa u svjetskoj organizaciji, podsjeća britanska agencija.

Pitanje finansiranja

U najnovijem nacrtu palestinske rezolucije Vijeće sigurnosti UN-a se poziva na to da razmotri povoljno rješenje palestinskog zahtjeva za punim članstvom u UN-u.

U rezoluciji se ističe i hitna potreba za obnavljanjem mirovnih razgovora, prekinutih u septembru 2010. godine, kada je Izrael odbio palestinski zahtjev da proširi moratorijum na izgradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

Uspješno glasanje po Palestince u New Yorku moglo bi UN koštati novca, s ozbirom na to da američki zakon zabranjuje finansiranje međunarodnih organizacija koje priznaju palestinsku državu, navodi Reuters.

Blizu 200 miliona dolara pomoći Palestinskoj upravi trenutno je blokirano u Kongresu SAD-a, a Victoria Nuland kaže da bi i ta suma mogla biti dovedena u pitanje.

Ona je dodala da američka administracija vjeruje kako novac treba biti dat “u interesu palestinskog naroda, bez obzira na to da li njegovi lideri donose loše odluke”.

Teška kriza

Međutim, nastavila je ona, u američkom narodu sjede poslanici koji sada budno prate poteze Palestinske uprave i da oni neće biti naklonjeni nastavljenoj palestinskoj inicijativi u UN-u.

Američka Vlada je saopštila da je Palestinskoj upravi dala više od 3,5 milijardi dolara pomoći i humanitarne podrške od 1994. godine do danas.

Palestinske teritorije zahvaćene su najtežom ekonomskom krizom u posljednjih nekoliko decenija, ali Palestinci kažu da idu na Generalnu skupštinu UN-a, s obzirom na to da nije bilo nikakvog napretka u mirovnim pregovorima tokom prvog predsjedničkog mandata Baracka Obame, navodi Reuters.

Izvor: Agencije