Preminuo pionir transplantacije organa

Murray je tragao za načinima kontroliranja imunosistema pacijenta kako ne bi odbacio strano tijelo (AP)

Američki doktor Joseph Murray, hirurg koji je izveo prvu uspješnu transplantaciju bubrega i kasnije dobio Nobelovu nagradu za svoj rad u medicini, preminuo je u ponedjeljak u Bostonu, javlja agencija Tanjug u utorak.

Murray (93) je preminuo nakon što je prošle sedmice pretrpio moždani udar, rekao je glasnogovornik bolnice u Bostonu.

Američki doktor i njegov tim uspješno su 1954. presadili bubreg koji su uzeli od jednog blizanca i dali ga drugom, otvorivši tako novo polje u medicini, saopćila je bolnica Brigham and Women's Hospital.

“Svijet je bolje mjesto zahvaljujući doktoru Murrayu. Njegova zaostavština zauvijek će ostati u našim srcima i svakom pacijentu koji je dobio dar života zahvaljujući transplantaciji”, navela je direktorica bolnice Elizabeth Nabel.

“Teškoće su prilike”

Kasnije u karijeri Murray je tragao za načinima kontroliranja imunosistema pacijenta kako ne bi odbacio strano tijelo i 1990. godine je dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

“Teškoće su prilike. To je citat koji stoji na stolu mog oca. On odražava optimizam velikog čovjeka koji je bio darežljiv, ljubopitljiv i uvijek ponizan”, rekao je Murrayjev sin Rick.

Murray je medicinsku karijeru počeo 40-ih godina poslije diplomiranja na Harvardu. Poslije rada sa ranjenicima u Drugom svjetskom ratu zainteresirao se za transplantacije.

Obuku je završio u Bringhamu, gdje je kasnije i radio.

Više od 600.000 ljudi širom svijeta dobilo je transplantirane organe zahvaljujući njegovoj inovaciji.

Izvor: Agencije