Isplata pomoći Grčkoj već od decembra

Finansijska pomoć koju Grčka čeka već mjesecima počet će se isplaćivati u decembru, navodi se u saopćenju ministara finansija eurozone objavljenom u utorak.

„Eurogrupa je zaključila da su se stekli nužni uvjeti za pokretanje nacionalnih procedura za deblokadu iduće tranše pomoći iz fonda za potporu eurozone u iznosu od 43,7 milijarda eura“, ističe se u saopćenju.

U decembru će se isplatiti više od 34 milijarde, a ostatak od gotovo 10 milijardi u tri dijela u prvom tromjesečju 2013. godine, uz uvjet da Grčka provede obećane reforme, dodaju ministri.

Grčki premijer Antonis Samaras je u noći sa ponedjeljka na utorak u Atini izrazio zadovoljstvo dogovorom EU-a i MMF-a o grčkom dugu, nakon maratonske sjednice eurozone u Briselu.

Novi dan za Grke

„Sve se dobro završilo. Svi Grci smo se zajedno borili za tu odluku i sutra počinje novi dan za sve Grke“, rekao je Samaras grčkim medijima nakon dogovora EU-a i MMF-a o smanjenju grčkog duga i isplati međunarodnih pozajmica Grčkoj.

„Za eurozonu je ovo bio pravi ispit naše vjerodostojnosti, naše sposobnosti da donosimo odluke o najtežim pitanjima“, ocijenio je evropski povjerenik za privredna pitanja Olli Rehn.

„Grčka je opet na putu stabilnog duga“, rekla je u utorak glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde nakon sastanka eurozone.

„MMF je htio da eurozona donese nužne mjere kako bi vratila Grčku na put stabilnog duga. Danas mogu reći da je to i učinjeno.“

Grčka, čija je blagajna prazna i koja je nedavno morala donijeti nove mjere štednje, sedmicama je nestrpljivo čekala dogovor EU-a i MMF-a o svom dugu koji je bio uvjet za isplatu tranša obećane pomoći koja se mjesecima odgađala.

Izvor: Agencije