I Španija i Danska uz Palestince u UN-u

Ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius (lijevo) sa pregovaračem Saebom Erekatom (desno) (AFP)

Španija i Danska će podržati zahtjev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN, saopštili su zvaničnici tih zemalja.

Španski šef diplomatije Jose Manuel Garcia-Margallo rekao je u parlamentu da će Španija podržati taj zahtjev Palestine, jer osjeća da je to najbolji put ka postizanju mira, prenijela je agencija AP.

“Španija će sutra glasati ”za” palestinski zahtjev jer vjerujemo da je to najodgovarajuće rješenje ka miru”, istakao je Garcia-Margallo.

I danski šef diplomatije Vily Sovndal je izjavio da je sretan što može objaviti da će “Danska glasati ”za” u četvrtak”, prenijela je agencija AFP.

U utorak su Francuska i Austrija najavile da će glasati za zahtjev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN.

U korist tog predloga glasat će, kako se očekuje, većina od ukupno 193 članice UN.

Zahtjevu se oštro protive SAD i Izrael.

Francusko ‘ZA’

Francuska će glasati ‘za’ u korist Palestine za njen status zemlje posmatrača u Ujedinjenim narodima (UN).

„U četvrtak ili petak, kada to pitanje bude postavljeno, Francuska će glasati u korist Palestine“, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Francuske Laurent Fabius.

I iz Austrije je u utorak najavljeno da će glasati za zahtjev Palestinaca za dobijanje statusa posmatrača u UN-u, saopćeno je iz austrijskog Ministarstva vanjskih poslova.

Austrijski predsjednik Heinz Fischer, državni kancelar Werner Faymann i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger jednoglasno su se složili u vezi s ovom odlukom, javila je austrijska službena novinska agencija APA.

U vezi sa ovim pitanjem oglasila se i Australija. Ova zemlja će ostati suzdržana kada se bude glasalo u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se traži posmatrački status Palestine u ovoj svjetskoj organizaciji.

Strah od gubitka glasača

Australska premijerka Julia Gillard primorana je povući podršku Izraelu na predstojećem glasanju, nakon što nije dobila podršku većine članova svog kabineta, a upozorila je da bi to isto mogao učiniti i Klub zastupnika (većina parlamentaraca vladajuće Laburističke partije), piše Sydney Morning Herald od utorka.

Australsku premijerku podržala su samo dvojica ministara – Bill Shorten i Stephen Conroy, koji pripadaju desnom krilu Laburističke partije u saveznoj državi Victoriji.

Bivši ministar vanjskih poslova, također iz Laburističke partije, Gareth Evans, održao je sastanak sa zastupnicima Parlamenta iz svoje stranke, upozorivši ih da će se svrstati na pogrešnu stranu historije ako se priključe Americi i Izraelu i protiv ostatka svijeta.

Mnogi zastupnici su upozorili na opasnost ako Australija bude glasala sa Izraelom.

Oni koji predstavljaju izborne jedinice iz zapadnih predgrađa Sidneja, gdje živi veliki broj građana porijeklom sa Bliskog Istoka, plaše se da bi na narednim izborima sljedeće godine mogli izgubiti mjesta u Parlamentu.

Palestinske diplomate su u ponedjeljak članicama UN-a dostavile izmijenjeni nacrt rezolucije u kojem traže da palestinske teritorije dobiju u toj organizaciji status zemlje nečlanice posmatrača, uoči glasanja o toj temi zakazanog za četvrtak.

Izvor: Agencije