Dvije autobombe usmrtile desetine u Damasku

Najmanje 34 osobe su poginule u srijedu ujutro u eksplozijama dviju autobombi u sirijskoj prijestolnici Damasku, javili su aktivisti i sirijski mediji.

Do eksplozija je došlo rano ujutro u istočnoj četvrti Jaramani, gdje živi veliki broj druza i kršćana, koji su pobjegli pred nasiljem u drugim dijelovima zemlje.

Državna novinska agencija SANA nazvala je eksplozije “terorističkim bombaškim napadima”, što je etiketa koju koristi za pobunjeničke borce koji pokušavaju svrgnuti sa vlasti sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

SANA navodi da su automobili bombe prouzrokovali veliki broj mrtvih i ozlijeđenih te veliku materijalnu štetu.

Dvije manje bombe su, također, eksplodirale u Jaramaniju otprilike u isto vrijeme.

Oboren helikopter

Ranije u srijedu su sirijski pobunjenici saopćili da su srušili vojni helikopter, prvi put koristeći raketu zemlja-zrak, u vrijeme kada je helikopter bombardirao opkoljenu vojnu bazu na sjeverozapadu zemlje.

Helikopter je oboren u strateškoj vojnoj bazi Sheikh Suleiman, otprilike 25 kilometara zapadno od Halepa.

To je posljednji vojni garnizon u rukama Vladine vojske između drugog po veličini sirijskog grada i turske granice.

Na snimcima koje su aktivisti objavili na društvenoj mreži YouTube, pobunjenički vojnici uzvikuju: “Udarili smo ga, Bog je najveći”, dok helikopter u plamenu pada na zemlju.

Istovremeno, u Damasku, pobunjenici su se borili protiv Vladinih snaga u naselju Kfar Souseh, na rubu grada.

Borbe su se vodile i u naselju Bab Amr u gradu Homs, koji su Vladine snage preuzele u februaru.

Ranije u utorak Vladin borbeni avion gađao je maslinike nedaleko od Idliba, rekao je aktivista Tareq Abdelhaq.

Abdelhaq je kazao da je najmanje 20 ljudi ubijeno, a 50 ranjeno. Žrtve su bili civili, kažu aktivisti, koji priznaju da su pobunjenički borci bili na tom području.

Opkoljene vojne baze

Pobunjenici su zauzeli barem pet zračnih i vojnih baza u posljednjih 10 dana, izvršivši pritisak na Assadove snage u sjevernim provincijama Halep i Idlib i istočnoj provinciji Deir al-Zor, koja je bogata naftom.

Snage opozicije traže međunarodnu vojnu pomoć, pogotovo protiv zračnih napada, ali Zapad do sada nije želio opskrbiti pobunjenike oružjem.

U utorak su diplomate kazale da Velika Britanija, koju podržava i Fracnuska, traži od Evropske unije (EU) da revidira svoj embargo na oružje Siriji svaka tri mjeseca.

Prema pravilima EU-a, koja uključuju zabrane putovanja i zamrzavanje imovine u vlasništvu osoba i kompanija povezanih s Assadovom Vladom, paket sankcija mora biti produžen za godinu dana od 1. decembra.

Izvori: Al Jazeera i agencije