Ugovor Gazproma i Turske na tri decenije

Četiri kompanije su ranije postigle dogovor s Gazpromom o uvozu šest milijardi prostornih metara prirodnog plina
Četiri kompanije su ranije postigle dogovor s Gazpromom o uvozu šest milijardi prostornih metara prirodnog plina

Gazprom je sklopio dugo očekivani ugovor o isporuci prirodnog plina privatnim kompanijama u Turskoj, čime je taj ruski plinski monopolist osigurao rastuće tržište u uvjetima smanjene potrošnje ključnih potrošača u Evropskoj uniji.

Turski regulator za energetsko tržište dodijelio je privatnim energetskim kompanijama Akfel, Bospor i Kibar dozvole za uvoz plina ruskim plinovodom Zapadna ruta u razdoblju od idućih trideset godina.

Ujedno je kompaniji za prirodni plin Bati Hatti dodijelio dozvolu za uvoz plina tim plinovodom na razdoblje od 23 godine.

Četiri kompanije već su ranije postigle dogovor s Gazpromom o uvozu šest milijardi prostornih metara prirodnog plina godišnje putem Zapadne rute koja ide preko Ukrajine, Rumunjske i Bugarske do Turske, s ukupnim godišnjim kapacitetom od 14 milijardi prostornih metara plina.

“Riječ je o vrlo važnom sporazumu za Gazprom. Turska je oduvijek bila naš značajan i stabilan partner”, kazao je za Reuters dužnosnik Gazpromovog izvoznog ogranka.

Turska muku muči s proširenjem lepeze plinskih dobavljača, a uveliko se oslanja na tu vrstu goriva, budući da većinu proizvedene električne energije proizvodi upravo pomoću prirodnog plina.

Gazprom je evropski dobavljač plina koji želi proširiti svoja izvozna tržišta i time smanjiti zavisnost o Evropskoj uniji, koja je odredište 80 posto njegova izvoza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO