Švedska uvozi smeće

Ne uvozi smeće samo Švedska - od zemalja EU-a to čine i Njemačka, Belgija i Holandija (Getty Images)
Ne uvozi smeće samo Švedska - od zemalja EU-a to čine i Njemačka, Belgija i Holandija (Getty Images)

Švedska ima neobičan problem – nedostaje joj smeća, pa ga mora uvoziti.

S dugogodišnjom tradicijom recikliranja i paljenja otpada, sad ima previše spalionica koje smeće pretvaraju u energiju, a premalo smeća da popuni kapacitete, pa je postala najveći uvoznik smeća iz drugih zemalja u Evropi, trenutno najviše iz Norveške.

Budući da Evropska unija želi smanjiti količinu od 150 miliona tona smeća koje se godišnje ostavlja na odlagalištima, Švedska vidi svoju priliku za još veći uvoz, od čega bi svi imali koristi, kako zemlje “izvoznice”, jer bi imale manje smeća tako i hladna Švedska, koja se u velikoj mjeri grije baš na smeće i još za takav uvoz dobija novac.

Problem je kod drugih

“Gotovo poremećeno zvuči podatak da neko uvozi smeće, ali nije problem švedski uvoz već goleme količine otpada na odlagalištima u drugim zemljama”, rekao je predsjednik uprave švedske Čistoće Weine Wiqvist.

Ne uvozi smeće samo Švedska – od zemalja EU-a to čine i Njemačka, Belgija i Holandija. Njemačka pojedinačno uvozi najveće količine, ali je Švedska prvi uvoznik po udjelu spaljenog smeća.

Švedska je prošle godine uvezla 850 hiljada tona gorivog smeća, a ukupno je spalila 5,5 miliona tona, a po dostupnim najavama o povećanju broja i kapaciteta spalionica pretpostavlja se da će do 2016. uvoziti blizu dva miliona tona smeća.

“Nove spalionice grade se kako bi koristile smeće iz drugih zemalja. Cilj je u konačnici smećem zamijeniti druge vrste goriva”, rekao je energetski savjetnik Johan Sundberg.

Energetski isplativije

Osim što su energetski isplativije – iskorištavaju 90 posto energije smeća, mnogo više nego pri uobičajenoj proizvodnji struje – spalionice smeća iznimno pridonose očuvanju okoliša, jer koriste otpad s odlagališta na kojima se stvara golemi dio ukupne emisije stakleničkog plina metana.

“Ako spalite tonu smeća, 500 kilograma ugljičnog dioksida manje se ispusti u atmosferu nego ako ga ostavite na odlagalištu. To je značajna količina”, rekao je Sunberg.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO