Starac MaDiGaGa, modna ikona u Kini

Od farmera do modela. Ne bi bilo toliko neobično da nije riječ o sedamdeset dvogodišnjem djedici. On je odlučio pomoći svojoj unuci koja vodi online butik. Djedica iz Kine u ženskoj odjeći jarkih boja ubrzo je postao senzacija na internetu.

Jedan običan dan za kineskog modela. Ali, osoba koja nosi modne krpice nije obična modna ikona. Ni blizu. Liu Qianping, 72-godišnji farmer, sasvim slučajno je ušetao u svijet mode.

„Jednog sam dana ušao u sobu svoje unuke i vidio kako pakuje odjeću. Pomislio sam kako to izgleda vrlo zanimljivo. Probao sam jaknu i svi su se smijali, a i sam sam sebi bio smiješan. Slikali su me i fotografije postavili na internet kao reklamu za odjeću.”

Ubrzo je starac nadimka MaDiGaGa ili smiješni djedica postao jedan od najprepoznatljivijih kineskih modela.

Prati modne emisije

Lui otkriva da povremeno prati modne emisije na televiziji kako bi naučio što bolje pozirati, ali u osnovi oslanja se na upute koje mu daje unuka.

Lu Thing, modna dizajnerica, govori: “Kaže nam koje bismo stvari mogli promijeniti, šta treba naglasiti. Voli svijetle kontraste boja, dok sam ja radije za kombinacije ton-na-ton. Ali njegovi savjeti pomažu, naročito kada probamo mnogo različitih kombinacija i različitih stilova.”

Lu nema dugoročne planove za budućnost firme, ali kaže dok god to djedicu čini sretnim i dok ga zdravlje služi, on će biti zaštitno lice njene modne linije.

Izvor: Al Jazeera