SAD želi ostati u Afganistanu nakon 2014.

Sjedinjene Američke Države i Afganistan pokrenuli su pregovore u vezi statusa američkih snaga koje će ostati u državi (AFP)
Sjedinjene Američke Države i Afganistan pokrenuli su pregovore u vezi statusa američkih snaga koje će ostati u državi (AFP)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame želi zadržati oko 10.000 vojnika u Afganistanu nakon formalnog završetka borbenih operacija u toj državi 2014. godine, javio je u nedjelju The Wall Street Journal, prenosi agencija Hina.

Pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike, list navodi da plan odgovara preporukama generala Johna Allena, komandanta američkih i međunarodnih snaga u Afganistanu koji je predložio zadržavanje između 6.000 i 15.000 američkih vojnika u ovoj azijskoj državi.

Te snage će voditi operacije obuke afganistanskih snaga i baviti se protivterorističkim akcijama nakon završetka misije NATO-a 2014. godine.

Oko 67.000 američkih vojnika je trenutno raspoređeno u Afganistanu. U državi se nalazi i još 37.000 vojnika savezničke koalicije ISAF, dok snage afganistanske vojske i policije (ANSF) ukupno imaju 337.000 pripadnika.

Sjedinjene Američke Države i Afganistan pokrenuli su pregovore u vezi statusa američkih snaga koje će ostati u državi nakon odlaska borbenih jedinica NATO-a 2014. godine.

Garant sigurnosti

Američki zvaničnici su istakli kako ne traže stalne baze u Afganistanu i smatra se kako ne žele biti garant sigurnosti čime bi morali reagirati uz državu protiv napadača.

Ovo je, međutim, jedan od ciljeva afganistanskih pregovarača.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je navodno spreman prihvatiti prisustvo američkih jedinica nakon 2014. godine, ako njegovi glavni zahtjevi budu uvaženi, piše Wall Street Journal, a glavni mu je zahtjev mogućnost da američkim vojnicima sude afganistanski sudovi.

No, list dodaje kako neki analitičari izvan američke vlade vjeruju kako obuka i borba protiv terorizma traže daleko veće vojno prisustvo SAD-a u Afganistanu, pa se navode i cifre do 30.000 vojnika.

Izvor: Agencije


Povezane

Skandal u SAD-u koji je rezultirao ostavkom direktora CIA-e dobio je novi zaokret. Protiv generala Johna Allena, američkog komandanta u Afganistanu, Pentagon je pokrenuo istragu. Tereti ga se da je razmijenio nekoliko hiljada e-mailova sa Jill Kelly umješanom u aferu oko, sad već bivšeg, direktora CIA-e Davida Petraeusa. 

Rat u Afganistanu bit će izazov za onoga ko pobijedi na američkim predsjedničkim izborima. Oba kandidata su obećala da će vojnike vratiti kući do kraja 2014. godine, ali u Afganistanu i dalje vlada nesigurnost. Iz provincije Helmand izvještava Bernard Smith. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO