Prva plovidba velikog tankera preko Arktika

Ova godina je bila rekordna u pogledu dužine pomorske sezone, kao i po količini prevezenog tereta (Reuters)
Ova godina je bila rekordna u pogledu dužine pomorske sezone, kao i po količini prevezenog tereta (Reuters)

Veliki tanker za prevoz tečnog prirodnog gasa postao je prvi brod ovog tipa koji plovi preko Arktika, zahvaljujući posljedicama klimatskih promjena.

Tanker Ob River isplovio je iz Norveške u novembru i trenutno plovi pored sjeverne obale Rusije na putu ka Japanu, gdje će stići početkom decembra i tako uštedjeti 20 dana puta u odnosu na uobičajenu rutu.

Vlasnici broda kažu da je transport preko Arktika isplativ zbog klimatskih uvjeta i trenutne situacije na tržištu gasa, prenose britanski mediji. 

Tanker Ob River napravljen je 2007. godine i ima ojačan trup. Brod može da ponese do 150.000 kubnih metara gasa. Iz Norveške je isplovio 7. novembra i krenuo preko Barencovog mora, a tokom većeg dijela plovidbe pratiće ga jedan ruski ledolomac na nuklearni pogon.

Brod sa posadom od 40 članova zakupio je ruski Gazprom od vlasnika iz Grčke, kompanije Dinagas. Tanker se pripremao za ovo putovanje više od godinu dana.

‘Zanimljiva avantura’

“Ovo je izuzetno zanimljiva avantura. Ljudi sa broda mogu da vide polarne medvjede. Dugo smo ovo planirali i sve je prošlo dobro”, izjavio je Toni Lauricen, komercijalni direktor Dinagasa.

Lauricen je rekao da je ključni faktor za odluku da se iskoristi sjeverni pomorski put nedavni naučni izvještaj o rekordnom topljenju leda na Arktiku. To skraćuje putovanje broda za 40 odsto, kao i količinu potrošenog goriva, prenosi BBC. 

Drugi razlog za pokretanje ove rute je pojava američkog gasa iz škriljaca na tržištu, što je umanjilo potrebe za uvozom gasa u tu zemlju.

Istovremeno, poslije katastrofe u nuklearnoj elektrani Fukushima, u Japanu je poraslo interesovanje za alternativne izvore energije, naročito gas.

Očekuje se da će usljed promjene klimatskih uvjeta, pomorski saobraćaj sjevernim putem ubrzo biti intenziviran. Ova godina je bila rekordna u pogledu dužine pomorske sezone, kao i po količini prevezenog tereta.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO