Ehud Barak napušta politiku

Ehud Barak, izraelski ministar odbrane, kazao je da napušta politiku i da neće učestvovati na izborima u januaru.

Al Jazeerin reporter Tom Ackerman, koji izvještava iz Jeruzalema u ponedjeljak, kaže da postoje sumnje da Barakova stranka Atzmaut (Nezavisnost) neće preživjeti sljedeće izbore.

Većina ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da stranka neće osvojiti izborni prag i tako osvojiti mjesta u Knessetu, ili parlamentu. Dakle, vrlo je vjerovatno da je Barak ostavku dao sada kako bi spasio obraz, analitičari smatraju.

Laburistička stranka je zabilježila pad od 19 na 13 mjesta u Knessetu pod Barakovim vodstvom.

On se suočio sa kritikama zbog dovođenja ljevičarskih laburista u konzervativnu Vladu Benyamina Netanyahua  nakon posljednjih izbora, a tim je potezom sebi obezbjedio mjesto ministra odbrane.

Prošle godine, Barak se razišao sa laburistima , uzimajući sa sobom četiri poslanika iz Knesseta i formirao Atzmaut.

Međutim, pitanje njegovog napuštanja politike se pojavljivalo i ranije, još 2000.godine, podsjeća Al Jazeerin reporter Ackerman, dodajući da ne treba sumnjati da će se on opet vratiti.

Agencija Anadolija javlja da je Barak izjavio kako se bori s odlukom o odlasku iz politike već nekoliko sedmica, jer želi da provodi više vremena sa svojom porodicom.

“Osjećam da sam iscrpio svoju političku aktivnost, koja nikada nije bila predmet žudnje za mene. Postoji mnogo načina da služim svojoj zemlji, a ne samo kroz politiku”, rekao je Barak.

Barak i izraelski premijer Benyamin Netanyahu, koji su vrlo usko sarađivali više od četiri godine unazad, navodno su se razišli na pitanju odnosa spram iranskog nuklearnog programa.

Pojedinci iz Netanyahuove Likud partije, kako se navodi, žele da on bude zamijenjen na toj poziciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije