Indija zabranila upotrebu plastičnih kesa

Indija je među najvećim zagađivačima na svijetu. Ne smanjuje upotrebu uglja, ali je zabranila korištenje plastičnih kesa u New Delhiju.

Za kupovinu u prodavnici, sada se koriste platnene vrećice. Ekolozi su zadovoljni, ali proizvođači plastičnih kesa idu na sud!

Milioni ih se koriste svakodnevno. Ali, skromnu plastičnu kesu preziru mnogi u glavnom gradu Indije. I od naredne sedmice njihova upotreba je zabranjena. Kazne mogu dostići i do 2.000 dolara, a moguća je i zatvorska kazna.

Ključna edukacija

Ekolozi tvrde da je ključ u edukaciji.

“Navike se moraju promijeniti i to pokušavaju postići preko djece. Oni govore svojim roditeljima: molim vas, nemojte to koristiti, tako da to predstavlja svojevrsnu edukaciju”, kazuje ekolog Vinod Kumar Jain.

Procjenjuje se da stanovnici New Delhija koriste oko 50 miliona plastičnih kesa dnevno.

Pojedini gradovi širom Indije već su postavili zabrane. Ali borba da se one zadrže u glavnom gradu još nije gotova, uprkos prvobitnoj legislativi usvojenoj 2009.

Asocijacija proizvođača plastike je pokucala na vrata Vrhovnog suda. Oni tvrde da se koristi manje vode i da se emituje manje ugljendioksida pri proizvodnji plastičnih kesica u poređenju sa platnenim.

Novo tržište

“Preorjentisati se na novi proizvod znači pronaći novo tržište, što nije lako. Također, morate investirati dodatni kapital za pokretanje novog proizvoda”, ističe  Ravi Kumar Aggarwal, Asocijacija indijskih proizvođača plastike.

Ono što je neupitno jeste da Indija sa populacijom koja premašuje milijardu ljudi, mora smanjiti zavisnost od bio-nerazgradive ambalaže.

Izvor: Al Jazeera