Tsipras: Grčka vlada poražena na samitu EU

Lider opozicione Syrize optužio premijera Grčke za nesposobnost da štiti nacionalne interese (EPA)
Lider opozicione Syrize optužio premijera Grčke za nesposobnost da štiti nacionalne interese (EPA)

Lider grčke opozicione partije Syriza Alexis Tsipras izjavio je da je grčka vlada “pretrpjela poraze” na nedavnom samitu Evropske unije, na kome je bilo riječi o narednom dugoročnom budžetu tog 27-članog bloka.

Tsipras je optužio grčkog premijera Antonisa Samarasa da je bio jedini lider EU koji nije postavio uvjete, nije pregovarao i nije zahtijevao, kao i za nesposobnost da štiti nacionalne interese, prenijela je ANA.

Tsipras je u Peristeriju rekao da Evropa dostiže svoje granice uzastopnim propustima da donese odluke i dodao da je kucnuo čas da grčki narod uzme u svoje ruke dinamične pregovore za zemlju i da stane na čelo velikog nezadovoljstva u cijeloj Evropi, navodi agencija Tanjug.

Samit lidera EU okončan je u petak u Briselu bez sporazuma o hiljadu milijardi eura vrijednom budžetu za period između 2014. i 2020, s obzirom da zvaničnici nisu uspjeli prevladati, kako se čini, nepremostive razlike u stavovima o budžetskoj potrošnji Unije.

U sporu oko budžeta su, sa jedne strane, bogate članice Unije koje traže ograničenje potrošnje, a sa druge, one siromašnije koje traže veću pomoć iz budžeta.

Izvor: Agencije


Povezane

U Briselu je počeo i drugi dan vanrednog sastanka lidera zemalja Europske unije, pretposljednjeg ove godine. Dok od jednog do drugog samita gledamo predsjednike vlada i država Unije kako dolaze i govore o svojim zahtjevima i ultimatima; dok ih gledamo kako sjedaju za stol i pregovaraju do duboko u noć… Ko su ljudi koji omogućavaju […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO