U osvetničkom napadu talibana dvoje mrtvih

Franuski vojnici na uviđaju na mjestu samoubilačkog napada u blizini Kabula 21. novembra 2012. (AFP)

Dvije osobe su poginule, a blizu 60 ih je povrijeđeno u petak na istoku Afganistana, kada je bombaš samoubica aktivirao automobil-bombu, saopćili su zvaničnici.

Eksplozija se dogodila u petak rano ujutro u Maidan Sharu, glavnom gradu provincije Wardak, u ulici u kojoj se nalazi koordinaciona služba međunarodnih i afganistanskih snaga sigurnosti.

Glasnogovornik međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF) izjavio je da je šest pripadnika koalicijskih snaga lakše ozlijeđeno. Bombaš je detonirao eksploziv smješten u kamionu cisterni.

Odgovor talibana

Talibani su odmah preuzeli odgovornost za ovaj napad, ističući da je u njemu ubijeno više desetina afganistanskih i stranih vojnika.

Pobunjenici često preuveličavaju posljedice svojih napada, a za najnoviju akciju su rekli da predstavlja odgovor na nedavno pogubljenje četvorice talibanskih zatvorenika u glavnom zatvoru u Kabulu, javio je AP.

Četvorica talibana bila su osuđena na smrt za ubistvo, silovanje, otmice, pljačke i okrutnost prema djeci od strane afganistanskih sudova, ali talibani tvrde da su oni bili nepravedno zatočeni ratni zatvorenici.

Afganistanske i strane trupe pokušavaju da iskorijene pobunjenike iz provincije Wardak kako bi ih spriječili da dođu do glavnog grada.

Izvor: Agencije