Sjeverna Koreja sprema lansiranje rakete

Pjongjang u aprilu izveo neuspjelo lansiranje sa iste lansirne rampe (AFP)

Prema fotografijama koje su napravili američki sateliti, Sjeverna Koreja priprema lansiranje rakete dugog dometa, objavio je u petak japanski list Asahi shimbun.

Sjeverna Koreja je prebacila dijelove rakete iz vojne fabrike u Pjongjangu na lansirnu rampu u Tangachai-ri, na krajnjem sjeverozapadu zemlje, piše list.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država je već obavijestila partnere u Japanu i Južnoj Koreji o tome, navodi list i dodaje da su tri zemlje povećale budnost.

Predsjednički izbori

Do priprema za novo lansiranje je došlo nakon što je Pjongjang u aprilu izveo neuspjelo lansiranje rakete sa satelitom sa iste lansirne rampe.

Prema pisanju lista, fotografije sa transportom raketnih dijelova koje je napravio američki satelit su slične onima snimljenim u aprilu.

Pjongjang je navodno spreman da lansira raketu tokom novembra, ali je njeno sjevernokorejsko lansiranje malo vjerovatno prije održavanja predsjedničkih izbora u Južnoj Koreji idućeg mjeseca, prenosi AFP pisanje japanskog lista.

Sjeverna Koreja nije saopćila da planira lansiranje rakete.

Nije bilo potvrde ni od strane japanske Vlade o ovim saznanjima.

Sankcije UN-a

Predstavnik Ministarstva odbrane Južne Koreje rekao je u Seoulu da ne može komentirati stvari obavještajne prirode, dok je predstavnica predsjednikove Plave kuće rekla da nema informacije o tome.

Sjevernoj Koreji je sankcijama Ujedinjenih naroda zabranjeno razvijanje raketnih tehnologija i izvođenje proba raketa dugog dometa, koje bi eventualno mogle ponijeti i nuklearne bojeve glave.

Izvor: Agencije