Otet Francuz na jugozapadu Malija

Otmica je izazvala zabrinutost što su oružane grupe koje drže sjever proširile svoj utjecaj na druge krajeve Malija (Reuters)
Otmica je izazvala zabrinutost što su oružane grupe koje drže sjever proširile svoj utjecaj na druge krajeve Malija (Reuters)

Francuski državljanin otet je na jugozapadnu Malija, čime je broj kidnapiranih Francuza u ovoj zemlji dostigao sedam.

Jules Leal (61) otet je u srijedu u kafiću na cesti između Malija i susjedne Mauritanije, rekli su policijski zvaničnici.

“Ovo je bila najsigurnija cesta u Maliju, ali, nažalost, danas nijedno mjesto u Maliju nije više sigurno”, rekao je jedan zvaničnik.

Otmica je izazvala zabrinutost što su oružane grupe, koje kontroliraju sjever zemlje od aprila i koje su preuzele odgovornost za prethodna kidnapiranja stranaca, proširile svoj utjecaj na druge krajeve Malija.

Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je da su otmice taktika pobunjenika, kojom pokušavaju osujetiti planiranu vojnu intervenciju na sjeveru zemlje.

Francuska ima ključnu ulogu u inicijativi pokretanja intervencije koju bi vodili malijski vojnici uz podršku trupa Afričke unije, kako bi se vlast vratila od pobunjenika.

‘Vid pritiska’

“Potvrđujem da se desila otmica francuskog građanina na jugozapadu Malija, ne u dijelu zemlje gdje je najopasnije”, rekao je Hollande na konferenciji za novinare.

“Uzimanje talaca predstavlja vid pritiska, nešto što neće upaliti”, dodao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius rekao je da se otmica desila u gradu Nioru, koji se nalazi na granici sa Mauritanijom.

Međutim, malijski policijski zvaničnici tvrde da su naoružani ljudi oteli Francuza u gradu Diema, otprilike 100 kilometara na jugu, na putu za prijestolnicu Bamako.

Fabius je ponovo upozorio francuske državljane da ne putuju u tu regiju, dodavši da Pariz radi sve kako bi se oslobodili oteti građani.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO