Velike sile će nastaviti pregovore s Iranom

IAEA vjeruje da je Iran u Parchinu proveo testove s eksplozivom koji bi mogli pomoći razvoju nuklearne bombe

Velike sile su spremne, “čim bude moguće”, nastaviti pregovore s Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu, izjavio je glasnogovornik Evropske unije (EU).

Skupina koju čini pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i Njemačka (5+1) “obavezala se na novi ciklus pregovora s Iranom čim to bude moguće”, piše u saopćenju glasnogovornika visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska) teNjemačka, “i dalje su ujedinjene u naporima na pronalaženju diplomatskog rješenja iranskog nuklearnog pitanja”, dodao je glasnogovornik nakon sastanka Ashton i visokih predstavnika grupe..

Sljedećih dana će biti ostvareni “potrebni kontakti”, precizirao je.

“Želimo potaknuti Iran da ispuni svoje obaveze, ali Iran, također, mora preduzeti mjere. Vidjet ćemo što su spremni učiniti”, dodao je taj neimenovani diplomata.

IAEA ima nove fotografije

Skupina želi od Irana dobiti jamstva da ne nastoji proizvesti atomsko oružje, što Teheran odbacuje, tvrdeći da njegov nuklearni program ima mirnodopske namjene.

Iran je odbio prijedlog u junu, jer su Zapadne sile odbile ukinuti međunarodne sankcije toj zemlji.

Diplomate i upućeni smatraju da bi se pregovori Irana i skupine “5+1” trebali nastaviti najkasnije početkom 2013. godine.

Iran je zatrpavao otpad u nuklearnom postrojenju koje žele istražiti međunarodni inspektori, rekle su zapadne diplomate, dodajući da se te informacije temelje na satelitskim snimcima i da jačaju sumnje da se radi o skrivanju tragova zabranjenih nuklearnih aktivnosti.

Diplomate ističu da fotografije, koje su objavljene na zatvorenom sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), upućuju na to da Iran i dalje pokušava sakriti inkriminirajuće tragove aktivnosti kojima je cilj proizvodnja nuklearnog oružja.

Te su optužbe uslijedile nekoliko dana nakon izvještaja IAEA-a, u kojem piše da bi “raširene aktivnosti” u nuklearnom postrojenju Parchin, koje traju od početka godine, mogle ozbiljno naštetiti inspekciji, ako i kada inspektorima bude dopušten ulazak u objekat.

‘Testovi u Parchinu’

Ta UN-ova agencija vjeruje da je Iran u Parchinu proveo testove s eksplozivom koji bi mogli pomoći razvoju nuklearne bombe.

Iran to opovrgava i tvrdi da je Parchin obični vojni kompleks.

U izvještaju IAEA-a se navode aktivnosti primijećene u Parchinu od februara, uključujući uklanjanje “značajnih količina” zemlje sa te lokacije i okolnog područja, koje pokriva blizu 25 hektara.

Nakon toga je uslijedilo “daljnje uklanjanje zemlje sa veće dubine… i dovoženje nove zemlje na njeno mjesto”.

IAEA vjeruje kako je to učinjeno da se uklone tragovi testiranja koje je Iran proveo.

Izvor: Agencije