Samit G8 iduće godine u Sjevernoj Irskoj

Cameron: Želim da svijet vidi koliko je Sjeverna Irska fantastično mjesto (Reuters)

Samit grupe osam najbogatijih zemalja svijeta (G8) bit će održan sljedeće godine u Sjevernoj Irskoj, najavio je britanski premijer David Cameron.

Samit će biti održan u junu 2013. godine u hotelu Lough Erne sa pet zvjezdica i odmaralištu za golf u okrugu Fermanagh, na jugozapadu Sjeverne Irske, rekao je Cameron, prenosi AFP.

“Želim da svijet vidi koliko je Sjeverna Irska fantastično mjesto”, izjavio je Cameron prilikom obilaska jedne fabrike u okrugu Armgh.

Blizu 3.500 ljudi poginulo je tokom tri decenije sukoba između protestanata, koji su bili za nastavak unije s Velikom Britanijom i katolika, koji su bili za ujedinjenje Irske.

Potvrda iz evropskih asocijacija

Mirovnim sporazumom iz 1998. godine sukob je uglavnom okončan, ali i dalje se dešavaju sporadični nemiri i prijetnje bombama.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy i predsjednik Evropske komisije (EK) Jose Manuel Barroso pozdravili su odluku o održavanju samita G8 u Sjevernoj Irskoj.

“Ovaj izbor je odraz promjene koja se dogodila u Sjevernoj Irskoj i kojoj je Evropska unija (EU) doprinijela, prevashodno kroz Mirovni program finansiranja projekata koji doprinose pomirenju zajednica”, poručili su oni u saopćenju.

Predsjednik Evropskog vijeća i predsjednik EK-a potvrdili su svoje učešće na samitu, koji će biti održan 17. i 18. juna 2013. godine, navedeno je u saopćenju.

Izvor: Agencije