UN osudio ubistva Assadovih vojnika

U javnosti se pojavila snimka na kojoj su pripadnici Slobodne vojske Sirije ubijaju 78 pripadnika vojske Sirije.

Prije toga viču na vojnike, nazivajući ih “Assadovim psima”, jer se bore na strani režima i pucaju na njih pošto su se predali.

Dok se čeka potvrda autentičnosti snimke, Ujedinjeni narodi, Amnesty International i druge organizacije osudile su pogubljenja sirijskih vojnika.

„Snimka će još jednom biti pažljivo pregledana. Ubijeni su navodno vojnici koji više nisu bili borci.  Ova šokantna snimka predstavlja potencijalni ratni zločin i pokazuje krajnje nepoštivanje međunarodnog humanitarnog prava. Sve će ponovno biti  ispitano”, kazao je portparol UN-a Rupert Colville.

U međuvremenu, aktivisti su objavili  kako su pobunjenici preuzeli punu kontrolu nad strateškim čvorištem puteva na sjeverozapadu zemlje, te ubili  najmanje 28 pripadnika snaga lojalnih vladajućem režimu u napadima na tri vojna punkta na glavnoj cesti koja vodi od Damaska do Halepa. 

Pet pobunjenika je ubijeno u borbama blizu sjeverozapadnog grada Saraqeba u četvrtak.

Saraqeb je postao glavno mjesto sukoba nakon što su opozicijske snage zauzele strateški grad Maarat al-Numan, javili su predstavnici Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Zračni napadi

U međuvremenu, Vladini borbeni avioni su nastavili bombardirati uporišta pobunjenika širom zemlje, uključujući Harast, sjeverno predgrađe Damaska.

Na drugom dijelu Damaska borbeni helikopteri su napali četvrt Al-Hajar al-Aswad, javljaju iz SOHR-a.

U sjeverozapadnoj provinciji Idlib avioni-lovci su izvršili napade na gradove Talmanas i Maar Shamarin.

Snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu pokrenule su seriju snažnih zračnih napada tokom sedmice, za koje aktivisti kažu da su odgovor na napredovanje protivnika režima i da im je cilj “teroriziranje” civila.

“Oni pokušavaju toliko razljutiti civile i preplašiti ih da pobunjenicima neće biti moguće naći sigurno utočište”, kazao je Riad Kahwaji, upravitelj Instituta za Bliski istok i vojnu analizu Golfskog zaljeva, koji se nalazi u Dubaiju.

U Idlibu su opozicione snage nastavile s opsadom vojne baze Wadi Daif.

Prema javljanju sirijske državne televizije, dvije osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno u eksploziji u gradu Hama.

Sukobi su se odvijali i sjevernom trgovačkom dijelu Halepa, javljaju iz SOHR-a.

Snage sirijskog režima su uništile jednu od najvećih pekara u gradu Atareb, poktajina Halepu, a u napadu u četvrtak je ubijeno najmanje 12 osoba.

Uništene i pekare

“Režim uništava sve u ovoj zemlji. Uništili su škole, domove, stambena naselja, a sada, na kraju svega, režim uništava i pekare”, kazao je jedan svjedok.

“Ova pekara je bila glavni izvor hrane za napuštene siromašne ljude ovog područja. Režim je uništio četiri različite pekare prošle noći, u Kafar Hamri, u Ramoonu, u Qadi Askaru i ovdje u Atarebu. Pećnice Atareba su slale kruh u preko 40 gradova. 

Nema veze, bez obzira na to koliko on [Assad] uništi, mi ćemo ponovo izgraditi, ponovo ćemo izgraditi uz Božiju pomoć. Ponovo ćemo sve izgraditi uprkos svim tiranima”, kazao je stanovnik Atareba.

Izvori: Al Jazera i agencije