Popularnost Francoisa Hollandea i dalje pada

Hollande je pozvao glasače da sude o njemu na izborima, to jest za pet godina (EPA)

U vrijeme dok se francuski predsjednik Francois Hollande bori s oslabljenom ekonomijom i povećanjem broja nezaposlenih, njegova popularnost i dalje opada, pokazala su istraživanja javnog mnijenja instituta IFOP, koja su rađena za sedmični list Journal du Dimanche.

Broj onih koji su zadovoljni njegovim rezultatima opao je za jedan procent i sada iznosi 41 posto, objavio je ovaj francuski list.

Ovo su najslabiji rezultati podrške javnosti lideru evropske države od maja ove godine, otkako je postao prvi predsjednik Francuske iz reda socijalista u posljednjih 17 godina.

Hollande je izjavio prošle sedmice da ga kritika javnosti neće odvratiti od njegovog cilja da oživi ekonomiju i pozvao je glasače da sude o njemu na izborima za pet godina, podsjeća Reuters.

Popularnost premijera Jean-Marca Ayraulta još brže pada, tvrdi IFOP, tako da je ovog mjeseca opala šest posto i sada iznosi 43 procenta.

Ovo je peti mjesec zaredom otkako istraživanja javnog mnijenja u Francuskoj pokazuju sve manju podršku prvom čovjeku Vlade.

Ovo istraživanje je bazirano na uzorku od 1.917 ljudi, koji imaju najmanje 18 godina i obavljeno je telefonom između osmog i 16. novembra, ističe Institut IFOP.

Ozbiljna situacija

Hollande je prije nekoliko dana kazao kako je ekonomska situacija u Francuskoj „veoma ozbiljna“, te najavio borbu protiv nezaposlenosti, usvajanje novog bankarskog zakona i pakta o konkurentnosti.

“Javni dug u proteklih pet godina narastao je za 60 milijardi eura, nezaposlenost se već 17 mjeseci zaredom povećava, a Francuska je na 17. mjestu u pogledu industrije u eurozoni. Konkurentnost domaćih preduzeća opada u posljednjih deset godina”, rekao je.

Hollande je istakao da njegova Vlada socijalista namjerava odmah po podnošenju izvještaja o produktivnosti francuskih preduzeća generalnog sekretara za investicije Louisa Galloisa formirati nacionalni pakt o konkurentnosti.

Taj plan, prema predsjedniku Francuske, treba doprinijeti većoj preduzetnosti rukovodilaca preduzeća, poboljšanju sigurnosti zaposlenih, stabilnosti investitora i povjerenju potrošača.

Ovim paktom, koji treba zaživjeti za tri godine, predviđa se veća i kvalitetnija proizvodnja u Francuskoj.

Izvor: Agencije