Tunižanin preminuo tokom štrajka glađu

Bakhti, koji je bolovao od izljeva krvi u mozgu, bio je u kritičnom stanju nekoliko dana (Reuters)

Poznata ličnost selefijskog pokreta u Tunisu preminuo je u subotu, skoro dva mjeseca nakon što je stupio u štrajk glađu nakon hapšenja za napad na Američku ambasadu, objavili su ministar i Ministarstvo prave Tunisa.

Mohammed Bakhti je umro u bolnici, dva dana nakon smrti još jednog osumnjičenog, 26-godišnjeg studenta Bechira Ghollija.

Oni su bili dio grupe selefija, tvrdolinijaških muslimana, koji su štrajkali glađu zbog uslova u zatvoru.

“Sramota je da Tunižani umiru u zatvoru nakon revolucije”, kazao je Bakhtijev advokat Anouar Aouled Ali za Reuters.

On je istakao kako je Bakhti, koji je bolovao od izljeva krvi u mozgu, bio u kritičnom stanju nekoliko dana.

Bakhti i Gholli su počeli štrajk glađu krajem septembra, nekoliko dana nakon što su uhapšeni zbog napada na Američku ambasadu 14. septembra, tokom kojeg su poginula četiri napadača u sukobu sa snagama sigurnosti.

Krvavi sukobi

Oni su tvrdili da su nevini i protestirali su zbog uslova pritvora, dok se selefijski pokret žali kako je na udaru maltretiranja od strane vlasti.

Za Bakhtija se smatralo da je visokopozicionirana figura u pokretu džihadista i bliskim Abu Iyadu, navodnom organizatoru napada na Američku ambasadu, koji je u bjekstvu.

Zatvoren je na 12 godina 2007. zbog krvavih sukoba između vojske i islamista u Solimanu, blizu prijestonice Tunisa, dok je na vlasti bio Zine El Abidine Ben Ali, ali je oslobođen po objavljivanju amnestije nakon revolucije 2011. godine.

Tokom napada na Američku ambasadu nekoliko stotina demonstranata, ljutih zbog antiislamskog videa napravljenog u SAD-u, upalo u zgradu i njeno dvorište u predgrađu Tunisa.

Više od 100 osoba je privedeno nakon napada.

Tunis je postao mjesto rođenja “Arapskog proljeća” u januaru 2011. godine, kada su demonstranti zbacili vladu i tako poslali političke zemljotrese širom arapskog svijeta.

Izvor: Agencije