Zbog sve jače Kine, Obama putuje u Aziju

Uprkos teškoj krizi na Srednjem Istoku i nekoliko problema kod kuće, američki predsjednik Barack Obama u subotu odlazi na četverodnevno putovanje u tri zemlje azijskog Pacifika, regije kojoj Washington poklanja sve veću pažnju.

Nije tajna da se američka vanjska politika sve više, umjesto na Evropu, fokusira na azijsko-pacifičko područje, a ekonomija nije jedini razlog za to, kaže James Mann, vanjskopolitički stručnjak.

“Mislim da dobar dio okretanja Aziji ima vojni karakter. Amerika će značajno smanjiti svoje vojne snage u Evropi i prebaciti ih u Aziju. Ova je administracija obećala da, iako se krati vojni budžet, da se neće dirati u vojna sredstva za Aziju”, kaže Mann.

Jačanje Kine

Americi je trebalo dobrih 15 godina da shvati da se mora preorijentirati na azijsko-pacifičko područje, kaže reporter Al Jazeere Ivica Puljić i navodi da je vodeći razlog tome sve jača Kina.

“Kina je napravila niz jakih poteza u posljednjih nekoliko godina. Tokom 80-tih i 90-tih godina Kina nije imala agresivnu politiku u području Južnokineskog mora ili istočnije, u nekom vojnom smislu.

No, u posljednjih nekoliko godina, kineska se politika promijenila prema okolnim zemljama, poput Vijetnama, Filipina, čak i Japana. Sjedinjene Države su zabrinute da su neke manje azijske zemlje zastrašene da bi ih Kina jednostavno mogla poklopiti”, objašnjava Mann.

Na svoj prvi put u inostranstvo u drugom predsjedničkom mandatu, Barack Obama odlazi u Tajland, Mijanmar i Kambodžu, tri zemlje koje imaju bliske odnose s Kinom.

“Njegova odluka da putuje u Aziju, tako brzo nakon izbora, govori koliku pozornost predsjednik poklanja toj regiji koja je važna po našu nacionalnu sigurnost i prioritete”, kaže Tom Donilon, savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući.

Predsjedniku Obami će se na tom putovanju pridružiti državna sekretarka Hillary Clinton, koja je već nekoliko dana u Australiji, gdje je s domaćinima razgovarala o sporazumu iz prošle godine, kojim se američkim marincima dopušta razmještanje u Darwinu, na sjeveru Australije.

Saradnja sa Australijom

“Mi ćemo razmotriti implementaciju vojnih sporazuma koje su prošle godine postigli premijerka Gillard i predsjednik Obama, uključujući rotirajuće razmještanje američkih marinaca u Darwinu, te poboljšanje interoperabilnosti između dvije mornarice”, kaže američka država sekretarka.

Sa državnom sekretarkom je u Australiji je, za svaki slučaj i ministar odbrane Leon Panetta.

“Jasno smo stavili do znanja da je jedan od naših ključnih fokusa rebalansirati Pacifik. Mi to nećemo biti u stanju učiniti efektivno bez saveznika kao što je Australija”, kaže ministar Panetta.

Na kraju svog puta, predsjednik Obama se treba sresti s ruskim i kineskim predsjednicima na sastanku zemalja ASEAN-a u Kambodži, imajući na umu da Kina ulazi u novu fazu s tek izabranim čelnikom Komunističke partije i budućim predsjednikom Xi Jinpingom.

Izvor: Al Jazeera