Xi Jinping izabran na čelo KP-a Kine

Pored Xija, KP Kine je izabrala još šest drugih članova Politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela (Getty Images)

Kineska Komunistička partija (KP) objavila je u četvrtak sastav novog sedmočlanog Politbiroa, vrhovnog stranačkog tijela, na čijem će čelu, kako je i najavljeno, biti Xi Jinping (59).

Ovom odlukom KP-a Kine, objavljenom dan nakon završetka njenog 18. kongresa, završena je desetogodišnja partijska vladavina kineskog predsjednika Hua Jintaoa.

Radi se o tradicionalnoj rotaciji na čelu kineske vladajuće stranke i države svakih deset godina.

Hu će formalno ostati predsjednik države do marta sljedeće godine, kada će ga i na toj dužnosti zamijeniti Xi.

Osim Xija, u novom Politbirou će biti i njegov zamjenik Li Keqiang (57), visoko obrazovani stranački aparatčik, koji će zamijeniti premijera Wena Jiabaoa, ekonomist Zhang Dejiang (66), konzervativac koji će vjerovatno biti imenovan na čelo Parlamenta, vojni inženjer i bivši sekretar KP-a Kine u Šangaju Yu Zhengsheng (67), dosadašnji ministar informiranja i bivši novinar Liu Yunshan (65), potpredsjednik Vlade zadužen za finansije i bivši pekinški gradonačelnik Wang Qishan (64) i Zhang Gaoli (66), prvi čovjek velike luke Tianjina.

Xi će se u svom prvom petogodišnjem mandatu na čelu Partije voditi drugu svjetsku ekonomiju i morati rješavati probleme od korupcije do ekonomske nesigurnosti.

Xi je u svom obraćanju rekao da razumije želju naroda da živi boljim životom, ali je upozorio na teške izazove koji stoje pred Kinom.

Služenje narodu

“Naša je stranka posvećena služenju narodu”, kazao je Xi, pošto je pekinškoj Velikoj narodnoj palati u pažljivo koreografiranoj ceremoniji predstavio ostale članove politbiroa uz izravan televizijski prenos.

“Stranka je vodila narod u ostvarenju svjetski važnih postignuća kojima se imamo pravo ponositi. Ali, nećemo nikada spavati na lovorikama. Naša je stranka suočena i s mnogim izazovima i problemima koje moramo rješavati, posebno s korupcijom i birokratizacijom”, kazao je.

Kako navodi Reuters, novi politbiro mješavina je konzervativaca i reformatora.

“Čelništvo je podijeljeno. Mislim da neće biti problema u prelasku na nove ekonomske smjernice, na novi model rasta, toga su u Politbirou svjesni i u tome su saglasni, ali pretpostavljam da će biti mnogo paralize u pokušaju promjene političkog sistema”, rekao je za Reuters stručnjak za kinesku politiku na hongkonškom univerzitetu Jean-Pierre Cabestan.

Rezanje privilegija

Međutim, Politbiro KP-a Kine, najuži vladajući krug u kineskoj autoritarnoj vlasti, smanjen je sa devet članova na sedam, što bi trebalo olakšati proces donošenja odluka.

Xi i Li će na dužnosti zamijeniti Hua i Wena na godišnjem sastanku Parlamenta u martu 2013. godine.

Zagovornici reforma pokušat će izvršiti pritisak na Xija da sreže privilegije državnim kompanijama, popravi fiskalni sistem i, iznad svega, smanji ovlasti države, za koje reformatori misle da prijeti gušenju razvoja i rastu javnog nezadovoljstva, koje buja zbog raširene korupcije i uništavanja okoliša.

Zbog toga bi moglo doći i do opreznih pomaka prema demokratiji, ali samo onoj unutarstranačkoj, dok će prema van jednostranačka vladavina biti brižno održavana.

Izvor: Agencije