Suu Kyi: Sukobi su međunarodna tragedija

Suu Kyi: Ne želim stati ni na jednu stranu i želim raditi na pomirenju (Reuters)

Čelnica mijanmarske opozicije Aung San Suu Kyi je u četvrtak nasilje između budista i muslimana na zapadu Mijanmara nazvala “velikom međunarodnom tragedijom” i pozvala na veću kontrolu granice s Bangladešom kako bi se prekinula ilegalna imigracija.

U sukobima budista i muslimana u državi Rakhine, na zapadu Mijanmara, poginulo je od juna najmanje 180 ljudi, više od 110.000 je raseljeno, uglavnom pripadnika naroda Rohingya, koje Ujedinjeni narodi (UN) smatraju jednom od najprogonjenijih manjina na planeti.

Na pitanje informativnog kanala NDTV-a, čelnica burmanske opozicije i dobitnica Nobela za mir je tokom posjete Indiji izjavila da ne govori u ime muslimanske manjine Rohingya, koji žive s obje strane granice, te da se zalaže za pomirenje.

Raditi na pomirenju

“Ne zaboravite da su zločini počinjeni s obje strane i zato ne želim stati ni na jednu stranu i želim raditi na pomirenju”, izjavila je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

“Još ima puno ilegalne imigracije iz Bangladeša. Moramo to prekinuti, jer nikada nećemo riješiti taj problem”, dodala je Suu Kyi.

Blizu 800.000 Rohingya živi u državi Rakhine, naseljenoj većinom budistima.

Pripadnicima Rohingya je bivša mijanmarska vojna hunta oduzela državljanstvo i većina stanovnika ih doživljava kao ilegalne imigrante iz Bangladeša.

Izvor: Agencije