Raketiran jug Izraela, tri nove žrtve

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je još nekoliko raketa, tako da je njihov broj za samo jedan dana premašio 100 (AP)

Troje Izraelaca je ubijeno, a dvoje ranjeno, uključujući i bebu, kada je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze u četvrtak ujutro direktno pogodila stambenu zgradu u gradu Kirjat Malahi, na jugu Izraela, potvrdila je izraelska policija.

To su prve izraelske žrtve od kako je u izraelskom zračnom napadu u srijedu ubijen zapovjednik vojnog krila Hamasa Ahmed Said Khalil Jabari.

U seriji izraelskih zračnih udara koji su potom uslijedili – bili su nakratko obustavljeni tokom noći između srijede i četvrtka, a u četvrtak ujutro obnovljeni – poginulo je najmanje 13 Palestinaca, uključujući trojicu koji su poginuli u četvrtak.

Iz Pojasa Gaze ispaljeno je još nekoliko raketa, tako da je njihov broj za samo jedan dan premašio 100, izjavio je za AFP glasnogovornik izraelske policije Micky Rosenfeld.

“Naše snage su na mjestu kao i spasilačke službe”, dodao je on.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je u srijedu navečer, poslije ubistva Jabarija, da je izraelska vojska spremna proširiti operaciju nazvanu “Stub odbrane”.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri upozorio je da će “Izrael zažaliti trenutak kada je čak i pomislio to uraditi”.

Vijeće sigurnosti bez osude

Ciljano ubistvo Jabarija uslijedilo je nakon pojačane raketne vatre na jug Izraela.

Tokom četiri dana, počev od subote, na tu teritoriju ispaljeno je više od 120 raketa, a Izrael je za eskalaciju nasilja optužio islamistički Hamas, koji vlada Pojasom Gaze.

Jabari (46) je najviši zvaničnik Hamasa koji je ubijen u Pojasu Gaze od velike izraelske ofanzive na to područje, pokrenute prije skoro četiri godine.

Na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) održanom u srijedu navečer na zahtjev Egipta diskutiralo se o situacaiji u Gazi i arapske nacije su osudile izraelske smrtonosne napade, ali je SAD branio izraelske udare.

Na kraju, Vijeće sigurnosti UN-a, koje čini 15 zemalja, nije osudilo nijednu stranu.

Poslije sastanka koji je trajao 90 minuta, Hardip Sig Puri, izaslanik Indije u Vijeću sigurnosti, rekao je: “Sve izjave koje sam čuo imaju jednu poruku – nasilje mora prestati, mora doći do deeskalacije.”

Izvor: Agencije