Predsjednik SAD-a stao u odbranu Susan Rice

Susan Rice se, uz Johna Kerryja, smatra najvećim favoritom za nasljednicu Hillary Clinton (AP)

Američki predsjednik Barack Obama održao je u srijedu prvu konferenciju za novinare nakon pobjede na predsjedničkim izborima i oštro poručio republikanskim zastupnicima da ne napadaju američku ambasadoricu pri Ujedinjenim narodima (UN) Susan Rice, moguću nasljednicu Hillary Clinton na mjestu državne sekretarke Sjedinjenih Američkih Država, jer će u tom slučaju “imati problema s njim”.

Obama je na konferenciji odlučno branio Rice, rekavši da je bio “zgrožen” napadima republikanaca na njenu reakciju na napad na američki konzulat Libiji, kada je poginulo četvero Amerikanaca.

“Mislim da nema rasprave o tome da imamo problem ako smo izgubili četvero Amerikanaca. Mi ćemo to raščistiti do kraja i ako bude odgovornih privest ćemo ih pravdi”, kazao je Obama.

Uzoran posao

Rice je odradila “uzoran posao” kao američka ambasadorica, rekao je Obama, “i onaj ko je napada samo zato što je laka meta, taj će imati problema sa mnom”.

Time je reagirao na izjave senatora Johna McCaina i senatorice Lindsey Graham da će blokirati bilo kakvo buduće napredovanje Rice i dodao da bi, ako senatori imaju bilo kakvih pitanja u vezi s tim kako je njegova administracija reagirala na napad u Bengaziju, o tome trebalo razgovarati direktno s njim.

Susan Rice se, uz Johna Kerryja, predsjednika senatskog Obora za vanjsku politiku, smatra najvećim favoritom za nasljednicu Hillary Clinton, koja se odlučila povući s mjesta državne sekretarke 20. januara.

Izvor: Agencije