Osude izraelskog napada na Pojas Gaze

Hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Turske kako bi protestirali protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, u kojima je od srijede smrtno stradalo 11 Palestinaca, dok ih je više desetina povrijeđeno, javio je izvještač agencije Anadolija.

Protestima u najvećem turskom gradu Istanbulu pridružio se savjetnik za politička pitanja pri Hamasu Ebu Imad, koji je obratio prisutnima, rekavši kako su Palestinci spremni dati živote za svoju zemlju.

On je poručio da je napad na Gazu politički manevar izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, uoči predstojećih izbora u Izraelu.

Imad je zahvalio turskom narodu na podršci koju pruža Palestincima.

Demonstranti su osudili napade i pozvali sve islamske zemlje da zaštite palestinski narod.

Turska je osudila napade izraelske avijacije i granatiranje Gaze, u kojem je poginuo i vojni lider Hamasa Ahmad Jabari, zapovjednik jedinice “Izedin Kasam”.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske zahtijeva se od izraela da odmah zaustavi napade na Gazu.

“Danas započeti napadi Izraela na Gazu primjer su agresivne politike Izraela. Oštro osuđujemo ovaj napad i zahtjevamo da odmah bude zaustavljen”, navodi Ministarstvo vanjskih poslova Turske.

Solidarnost s narodom

U saopćenju je naglašeno da nijedna zemlja, uključujući Izrael, nije iznad međunarodnog prava i da je važno da međunarodna zajednica reagira na napade Izraela.

“Pozivamo Ujedinjene narode (UN) i predstavnike međunarodne zajednice da se što prije sastanu kako bi bili zaustavljeni napadi Izraela na Gazu”, navodi se u saopćenju.

Turska će se i nakon ovog nemilog događaja nastaviti solidarizirati s narodom Gaze, piše u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Iran je u četvrtak osudio kao “organizirani terorizam” ofanzivu Izraela na Pojas Gaze.

“Iran smatra zločinački akt ubistava civila, koji su počinile izraelske vojne snage, za organizirani terorizam i najoštrije ga osuđuje”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Ramin Megmanparast, prenosi agencija Fars.

Megmanparast je, također, kritizirao međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, zbog toga što se nisu oglasile povodom izraelskog napada, naveo je Reuters.

Premijer Uprave Gaze u Palestini Ismail Hanija pozvao je egipatskog predsjednika Muhammeda Mursija da sazove vanredni sastanak arapskih lidera povodom pogibije Jabarija.

Iz brigade “Izedin Kasam” je, također, saopćeno da su njihove jedinice spremne odgovoriti na atentat i napade koje je počinio Izrael.

Vanredno zasjedanje Arapske lige

Granični prelaz Refah, koji se nalazi između Egipta i Gaze, vanredno je otvoren kako bi osobe povrijeđene tokom izraelskog napada iz Gaze mogle biti transportirane u bolnice na Sinajskom poluotoku.

Mursi je odlučio u srijedu opozvati egipatskog ambasadora u Izraelu, nakon niza izraelskih zračnih udara na Pojas Gaze, izjavio je njegov glasnogovornik.

On je odlučio “opozvati egipatskog ambasadora u Izraelu” i zatražio je od Ministarstva vanjskih poslova da pozove izraelskog ambasdora u Kairu, izjavio je glasnogovornik Jasir Ali, prenosi državna televizija.

Od Arapske lige (AL), sa sjedištem u Kairu, Mursi je zatražio da organizira vanrednu sjednicu arapskih ministara vanjskih poslova.
Šef AL-a Nabil Elarabi pripremio je sjednicu u srijedu, izjavio je zvaničnik Lige.

Zamjenik šefa AL-a Ahmed Ben Hili je saopćio da će se ministri sastati u subotu u Kairu.

Egipat je bio prva zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine i već je povlačio svog ambasadora iz Izraela poslije druge Intifade u 2000. godini, kada je na vlasti bio predsjednik Hosni Mubarak, svrgnut prošle godine.

Egipat obično igra ulogu posrednika između Izraela i palestinskog pokreta Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, pri svakom porastu nasilja između dviju strana.

Izvor: Agencije