Obama razgovarao s Netanyahuom i Mursijem

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i egipatskim predsjednikom Muhammedom Mursijem u vezi s eskalacijom nasilja u Pojasu Gaze, saopćeno je iz Bijele kuće.

Naime, u srijedu je u više izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze ubijen zapovjednik vojnog krila Hamasa Ahmad Jabari i još petero Palestinaca.

Izraelska vojska je objavila da je u toj operaciji ciljala mjesta sa kojih Hamas lansira svoje rakete na izraelski teritorij.

Zaustaviti napade

Predsjednik Obama pozvao je premijera Netanyahua da učini sve kako bi se izbjegle civilne žrtve, navodi se u saopćenju.

Također, Obama i Netanyahu složili su se da Hamas mora zaustaviti napade na Izrael kako bi se situacija smirila.

U saopćenju se dodaje da je predsjednik SAD-a razgovarao i s egipatskim predsjednikom Muhamedom Mursijem, te je tom prilikom osudio raketne napade Hamasa iz Pojasa Gaze na Izrael i ponovio da Izrael ima pravo na samoodbranu.

Produžiti operaciju

Izrael je uputio jasnu poruku Hamasu i spreman je produžiti operaciju u Gazi ukoliko bude potrebno, rekao je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu nakon izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze.

“Danas smo Hamasu i ostalim terorističkim organizacijama uputili vrlo jasnu poruku. Ako bude potrebno, spremni smo produžiti operaciju”, rekao je Netanyahu nekoliko sati nakon što je u zračnom vojnom napadu na Gazu ubijen Jabari.

“Hamas i ostale terorističke organizacije odlučile su pojačati napade na izraelske državljane, a mi ne namjeravamo tolerirati takvu situaciju”, izjavio je Netanyahu nakon konsultacija s članovima svog sigurnosnog kabineta.

Opozvan ambasador

Egipćani su u srijedu, nakon izraelskog napada na Pojas Gaze, opozvali svog ambasadora u Izraelu, izvijestio je glasnogovornik Predsjedništva Yasser Ali.

“Predsjednik Mohamed Mursi pratio je događaje u vezi s brutalnim izraelskim napadom u kojem je ubijeno puno palestinskih sinova i mučenika”, rekao je Ali za televiziju i isto objavio na svojoj Facebook stranici.

“Zbog svega navedenog predsjednik je opozvao svog ambasadora u Izraelu, te egipatskom predstavniku u UN-u dao zaduženje da pozove na hitno održavanje sastanka Vijeća sigurnosti”, stoji u saopćenju.

Arapska liga će, kako je rekao njezin visoki dužnosnik Khaled Ziyadeh, na vanrednom sastanku koji će se održati u četvrtak ili u subotu raspravljati o izraelskom napadu na Gazu.

Odobrena mobilizacija

Uži sastav izraelske Vlade, zadužen za sigurnost, odobrio je noćas regrutiranje rezervista kako bi se proširila operacija u Pojasu Gaze.

Generalni sekretar Ujedinenih naroda (UN) Ban Ki Moon pozvao je na momentalni prekid napetosti.

SAD je ranije saopćio da podržava pravo Izraela na odbranu i osudio raketne napade na jug te zemlje.

Glasnogovornik State Departmenta Mark Toner izdao je saopćenje u kome je navedeno da se “ohrabruje Izrael da nastavi činiti svaki napor da izbjegne civilne žrtve”.

Foreign Office je saopćio da će Velika Britanija “nastaviti pozivati sve strane da pokažu uzdržanost i spriječe opasnu eskalaciju, koja neće biti nikome u interesu”.

Osuda napada

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, čija organizacija Fatah dominira na drugoj palestinskoj teritoriji – Zapadnoj obali, osudio je izraelsku operaciju.

“Predsjednik Abbas upozorio je na ozbiljnost izraelske eskalacije i zatražio momentalan kraj agresije”, prenijela je palestinska novinska agencija WAFA.

Vojno krilo Hamasa je na Twitteru poručilo: “Naše blagoslovljene ruke će dospjeti do vaših lidera i vojnika gdje god bili (Vi ste otvorili kapije pakla na sebe).”

Izrael je ranije u ciljanim ubistvima likvidirao nekoliko istaknutih vođa Hamasa, uključujući i osnivača i duhovnog vođu te islamističke organizacije, šeika Ahmeda Yassina, 2004. godine.

Izvor: Agencije