Bombe u Gazi ‘padaju kao kiša’

Stanovnici Gaze godinama žive pod blokadom i neprestanim bombardiranjem.

U Gazu se ne može ući, niti iz nje izaći bez dozvole, a krvoproliće je svakodnevnica, kazao je u četvrtak za Al Jazeeru novinar iz Gaze Majed Abusalama.

“Mi sve normalizujemo u Gazi – i smrt i krvoproliće. Ovdje bombe padaju kao kiša. Svi misle da sa neba pada kiša, ovdje padaju bombe”, rekao je Abusalama.

“Mi smo navikli da čujemo da nam ginu prijatelji, porodica. Prije nekoliko minuta sam čuo da je kćerka mog prijatelja novinara izgubila ruku u napadu”, kazao je Abusalama u poslijepodnevnim satima u četvrtak.

Upitan da li stanovnici Gaze misle da će se ponoviti secnario od prije četiri godine, Abusalama je kazao da se “invazija ponavlja od 2000. godine, otkako je intifada počela, i svakih nekoliko mjeseci”.

“Osmog novembra počela je eskalacija. Šestero Palestinaca je ubijeno, troje od njih su bila djeca. Bilo je 50 ranjenih Palestinaca u Gazi prije pet dana”, rekao je on.

“Mi vjerujemo da se taj scenario može ponavljati zato što Izrael vjeruje da postoji teroristička organizacija po imenu Hamas, međutim, kada napadaju Gazu, napadaju palestinske civile.”

Humanitarna kriza

Abusalama je odbacio navode Izraela da se baze Hamasa nalaze u civilnim naseljima.

On je rekao da Hamas “može locirati rakete bilo gdje, međutim mora i on braniti svoj narod”.

“Mi živimo pod blokadom već otkad je Hamas preuzeo vodstvo prije pet godina i na demokratski način pobijedio na izborima, međutim to Izrael nije priznao”, kazao je on.

Abusalama je kazao kako je Gaza u velikoj humanitarnoj krizi i bez eskalacije sukoba, “a možete pretpostaviti kakva je situacija sada”.

“Ljudima ponestaje namirnica, ne mogu uopće da izađu na pijacu ili u kupovinu jer se boje novog napada.”

Izvor: Al Jazeera