Slovenija: Pahorov uspon zasjenio Turka

Sve predizborne prognoze 'promašile' ishod prvoga kruga, jer su davale prednost Turku u odnosu na Pahora (EPA)
Sve predizborne prognoze 'promašile' ishod prvoga kruga, jer su davale prednost Turku u odnosu na Pahora (EPA)

Rezultat u nedjelju održanog prvog kruga predsjedničkih izbora u Sloveniji je iznenađujući, s obzirom na prednost u glasovima koju je u odnosu na aktuelnog predsjednika Danila Turka dobio Borut Pahor i s obzirom na rekordno nizak odaziv birača, navode u ponedjeljak slovenski mediji.

Ljubljansko Delo navodi da se iznenađujućih 40 posto glasova Pahoru u odnosu na 35,84 posto koliko je dobio aktuelni predsjednik Turk može pripisati vještijoj kampanji i nastupima na televiziji, kojima je vičniji bivši premijer, te da je Pahor više privukao mlađe birače, ali i dio birača desnice.

No, Pahor i Turk u predstojećoj kampanji pred drugi krug 2. decembra vjerovatno će morati skinuti diplomatske rukavice i jasnije profilirati svoje stavove prema Vladinoj politici štednje i stabilizacije, te tako pokazati u čemu se međusobno razlikuju, navodi vodeći slovenski dnevni list.

Ljubljanski Dnevnik navodi da je rekordno nizak odaziv birača od samo nešto više od 47 posto glavni razlog što su sve predizborne prognoze “promašile” ishod prvoga kruga, jer su davale prednost Turku u odnosu na Pahora.

Teška borba

Iako predsjednička utrka nije završena “već sada je jasno da će Turk u drugom krugu teško okrenuti rezultat u svoju korist”, navodi Dnevnik.

List dodaje da će Turk u drugom krugu zato morati zaigrati “na sve ili ništa”, te pokušati dokazati svoju tvrdnju da iza Pahorovih nastupa, u kojima on istodobno govori da ne podržava Janšinu Vladu, ali da je, zbog nacionalnih interesa, za njene reforme mnogo sadržajno prazne retorike.

“Sada, kad je politička polarizacija velika i širi se na sve pore društva, populistička i pomirljiva Pahorova retorika zvuči blagotvorno, kao suprotnost u odnosu na agresivnu retoriku premijera Janeza Janše, koja ljude razdvaja”, navodi list, ali izražava sumnju da bi Pahor kao predsjednik djelovao kao kohezivni faktor između ljevice i desnice.

“Predsjednik države, koji bi agresivnu retoriku (premijera) ignorirao, bilo da se s njom slaže ili se s njom miri bi, zapravo, pridonio njenom jačanju”, navodi Dnevnik.

“Ako u drugom krugu izbora za predsjednika države pobijedi Pahor, premijer Janša nesumnjivo može otvoriti šampanjac”, navodi list u komentaru.

Iznenađujući obrat

Mariborski list Večer piše da je iznenađujućim obratom u kojemu je Pahor prestigao Turka bivši premijer demantirao one koji tvrde da je politički gubitnik, nakon što je lani izgubio na prijevremenim parlamentarnim izborima, a onda i na glasanju za predsjednika svojih Socijalnih demokrata (SD).

No, takvom je rezultatu, navodi mariborski dnevnik, pridonio i sam Turk svojim neaktivnim i “uzvišenim” odnosom pred kritikama koje su se na njegov račun pojavile tokom kampanje.

Turk je gubio glasove pred Pahorom i zato što nije isticao Pahorov neuspjeh na mjestu predsjednika bivše Vlade, te se tako postavio u pasivnu poziciju, koju će u drugom krugu izbora morati radikalno mijenjati, navodi Večer.

Izvor: Agencije


Povezane

Jedan od trojice kandidata na predsjedničkim izborima u Sloveniji je i bivši premijer Borut Pahor. Njegova  kampanja je potpuno drugačija od ostalih i novost je u političkom životu Slovenije. Pahor već sedmicama obilazi zemlju i – radi. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO