Škotska je dobrodošla u EFTA-u

Lideri Škotske nacionalne partije izjavili su ranije da će Škotska možda biti primorana tražiti alternativna rješenja članstvu u EU-u, kao što je EFTA (AP)
Lideri Škotske nacionalne partije izjavili su ranije da će Škotska možda biti primorana tražiti alternativna rješenja članstvu u EU-u, kao što je EFTA (AP)

Škotskoj su otvorena vrata za članstvo u Evropskoj asocijaciji za slobodnu trgovinu (EFTA), ukoliko se 2014. godine na referendumu odluči za nezavisnost, a ne bude primljena u članstvo Evropske unije, rekao je glasnogovornik EFTA-e Tore Gronningsater.

On je rekao da Škotska može podnijeti zahtjev za prijem, ali da je pitanje da li bi ostale države EFTA-e, Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island bile saglasne sa povećanjem broja članica, prenosi Srna.

Lideri Škotske nacionalne partije (SNP), vodeće političke snage koja se zalaže za nezavisnost Škotske, Gordon Wilson i Jim Sillars izjavili su ranije da će Škotska možda biti primorana da traži alternativna rješenja članstvu u EU-u, kao što je EFTA.

EFTA je slobodna trgovinska organizacija koja funkcionira paralelno sa EU-om, sa kojim je blisko povezana.

Ova organizacija je osnovana 1960. godine kao ekonomski blok država koje nisu mogle ili nisu željele ući u članstvo tadašnje Evropske ekonomske zajednice.

Izgled nezavisnosti

Poslanica Laburističke partije, druge po snazi političke stranke u Škotskoj, Patricia Ferguson izjavila je da je dužnost SNP-a da bude poštena prema Škotima i da jasno kaže kako bi nezavisna Škotska trebala izgledati.

Škotska je počela naglo da se razvija nakon što su 70-ih godina prošlog stoljeća u Sjevernom moru otkrivene velike zalihe nafte i gasa.

Škotska je, uz Norvešku, najveći evropski proizvođač i izvoznik sirove nafte i gasa, a prosječni bruto domaći proizvod po stanovniku je za blizu 20 posto veći od britanskog.

Škotska je referendum o nezavisnosti najavila za jesen 2014. godine, mada još nije jasno kako bi trebalo da se odvija proces osamostaljenja i da li bi ova država ostala dio EU-a ili bi morala prolaziti kroz pristupni proces.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO