NATO spreman pomoći Turskoj

NATO je spreman pomoći svojoj zemlji članici Turskoj u vrijeme kada se 20-mjesečni konflikt u Siriji sve češće prelijeva preko granice, izjavio je u ponedjeljak šef saveza Anders Fogh Rasmussen.

“Turska može računati na solidarnost NATO-a. Imamo nekoliko spremnih planova da odbranimo i zaštitimo Tursku, našeg saveznika, ukoliko to bude potrebno”, rekao je on novinarima u Pragu.

Generalni sekretar NATO-a dodao je kako ta organizacija do sada nije primila zahtjev Ankare za moguće angažiranje protivavionskih raketa Patriot, proizvedenih u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ali očigledno, ukoliko takav zahtjev bude upućen, Vijeće NATO-a morat će ga uzeti u obzir”, kazao je on.

Ankara je prošle sedmice saopćila da s NATO-om pregovara o raketama Patriot, ali da još nije uputila službeni zahtjev.

Predsjednik Turske Abdullah Gul rekao je prošle sedmice da Turska rezervira pravo da se brani od bilo kakve prijetnje koja dolazi iz nekadašnje saveznice Sirije, ali i da “nema govora” da bi Turska prva započela rat.

Bombardiran pogranični grad

Sirijski borbeni avion bombardirao je u ponedjeljak grad Ras al-Ain, vrlo blizu turske granice, kao dio pokušaja snaga lojalnih predsjedniku Basharu Al-Assadu da preuzmu kontrolu nad tim područjem, nekoliko dana nakon što su grad zauzeli pobunjenici, javlja Reuters.

Gusti dim mogao se primijetiti nad tim područjem, a veći broj Sirijaca pokušava pobjeći i preko granice ući u Tursku.

Snage lojalne sirijskom predsjedniku bombardirale su grad i tokom vikenda, nakon što su ga u četvrtak zauzele snage slobodne sirijske vojske, a gotovo 9.000 ljudi pobjeglo je u vrlo kratkom vremenu.

Agencija Anadolija javlja da su snage sirijske vojske odane predsjedniku Assadu bombardirale pogranično područje između Turske i Sirije u blizini turskog grada Džejlanpinar.

Sirijski vojni helikopteri najprije su obavili izviđačke letove u pograničnom području, a zatim su vojni avioni bombardirali naselja uz tursku granicu.

Meta bombardiranja bila je jedna fabrika tjestenine, a nakon više eksplozija gust oblak crnog dima nadvio se nad čitavim područjem.

U napadu na fabriku smrtno su stradale četiri, dok je 20 osoba povrijeđeno, javlja agencija Anadolija.

Detonacije su se osjetile i u Turskoj, a geleri su doletjeli do turskog grada Džejlanpinara, gdje su stambeni i poslovni objekti pretrpjeli lakša oštećenja.

Načelnik općine Džejlanpinar Ismail Arslan, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija da je više objekata na području te općine pretrpjelo lakša oštećenja.

“Kako tvrde očevici, u napadu sirijskih vojnih aviona ubijeno je skoro 50 osoba. Jedan sirijski avion je letio i unutar turskog teritorija. Veliki broj Sirijaca prebjegao je u Tursku, a ranjenici su zbrinuti u našim bolnicama”, rekao je Arslan.

Oružane snage Republike Turske u međuvremenu su pojačale prisutnost na pograničnom području sa Sirijom.

Izraelski napad

Slobodna sirijska vojska saopćila je da je Izrael u ponedjeljak ujutro izveo raketni napad na Siriju kako bi pomogao vojnicima lojalnim Assadu koje su prethodno opkolile opozicione snage.

Pogođen je raketni lanser koji pripada Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA), javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Na Golanskoj visoravni Izrael je izvršio napad protiv Slobodne sirijske vojske kako bi oslobodio vojnike Bashara al-Assada koje smo prethodno bili opkolili”, navodi se u saopćenju FSA-a.

Također, u saopćenju se ističe da Izrael stvara tenzije na Golanskoj visoravni kako bi “zaustavio revoluciju sirijskog naroda protiv režima Bashara al-Assada”.

U nedjelju ujutro iz Sirije je ispaljena raketa koja je pala na Golansku visoravan, ali u napadima nije bilo ljudskih žrtava.

Izvori : Al jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO