Nasilje na proslavi poljske nezavisnosti

Pet policajaca je ozlijeđeno i prevezeno u bolnice (Reuters)
Pet policajaca je ozlijeđeno i prevezeno u bolnice (Reuters)

Poljska interventna policija gumenim mecima u nedjelju je rastjerala skupinu desnih ekstremista, koja ih je napala petardama i komadima betona na paradi povodom održavanja nacionalnog praznika u Varšavi.

Prema podacima objavljenima u nedjelju navečer, 132 osobe uhapšene su nakon nereda u centru Varšave. Pet policajaca je ozlijeđeno i prevezeno u bolnice.

Ovo je druga godina zaredom da na paradi u povodu dana nezavisnosti dolazi do sukoba ekstremista i policije, što pokazuje sve dublji jaz između liberalne Vlade i nacionalista, koji smatraju da takve vrijednosti uvezene iz Evrope razaraju tradicionalne poljske katoličke vrijednosti.

Erupcija nasilja

Dan je počeo razmještanjem nekoliko hiljada policajaca, koji su se postavili uz ulice pokušavajući spriječiti erupciju nasilja između desničara, lijevih radikala i Vladinih pristalica – tri skupine koje su svaka organizirale svoju paradu, predstavljajući svoje vizije o tome kako bi Poljska trebala izgledati.

Do sukoba policije i desničara došlo je kod Palate kulture i nauke, neogotičkog sovjetskog nebodera u centru grada. Sukob je trajao otprilike sat vremena.

Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, u govoru na centralnoj proslavi u Varšavi, pozvao je na manje polarizirano društvo.

“Današnji javni život zatrovan je dubokim podjelama. Moramo biti kritični, ali kritika ne smije dovesti do obostranog uništenja”, kazao je.

Poljska slavi dan nezavisnosti 11. novembra, na dan završetka Prvog svjetskog rata 1918. godine, kada je ponovo stekla samostalnost, nakon što su je 123 godine dijelile Rusija, Pruska i Austrija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO