Izabran novi lider sirijske opozicije

Al-Khatib, inženjer geofizike, bio je imam u Emevijskoj džamiji u Damasku (EPA)

Ahmad Mouaz al-Khatib, aktivist i imam, izabran je u nedjelju navečer u Dohi za predsjednika nove nacionalne koalicije, koja okuplja većinu grupa sirijske opozicije.

Za potpredsjednike su izabrani Riad Seif, bivši zastupnik koji je iznio inicijativu za ujedinjenje opozicije i aktivist Suhair al-Atassi, koji je koordinirao pobunu u Siriji, nakon glasanja koje je direktno prenosila Al Jazeera.

SAD podržava ujedinjenu sirijsku opoziciju

Sjedinjene Američke Države su u nedjelju navečer objavile da će podržati ujedinjenu sirijsku opoziciju nakon sporazuma postignutog u Dohi između većeg dijela opozicije.

“Želimo što prije podržati nacionalnu koaliciju koja otvara put prekidu krvavog režima (predsjednika Bashara) Al-Assada i miru, pravdi i demokratiji koje zaslužuje čitav sirijski narod”, izjavio je pomoćnik glasnogovornika State Departmenta Mark Toner u saopćenju.

SAD je čestitao opozicionim skupinama na tom sporazumu i zahvalio Kataru na podršci.

“Sarađivat ćemo s nacionalnom koalicijom kako bi naša humanitarna i miroljubiva pomoć odgovorila na potrebe sirijskog naroda”, dodao je glasnogovornik.

Al-Khatib (52), rođen u Damasku, napustio je Siriju prije tri mjeseca, pošto je dva puta bio uhapšen od početka pobune protiv Vlade predsjednika Bashara al-Assada u martu 2011. godine.

Poznat je po svojim umjerenim stavovima u vjerskim pitanjima.

Al-Khatib, inženjer geofizike, bio je imam u Emevijskoj džamiji u Damasku i prisustvovao je raznim simpozijumima u Nigeriji, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, SAD-u i Holandiji.

Mučni pregovori

Osnivanje koalicije plod je nagodbe postignute nakon mučnih pregovora opozicionih grupa, među kojima je i Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), koje je, iz straha od marginalizacije, prvobitno blokiralo donošenje odluke o njenom formiranju.

No, SNC je u subotu navečer bio izložen jakom arapskom i međunarodnom pritisku kako bi prihvatio ujedinjene opozicije pod okriljem nacionalne koalicije kako bi se uspješnije borio protiv Assadove Vlade.

Velika Britanija je u nedjelju izrazila zadovoljstvo odlukom grupa sirijske opozicije da osnuju snažnu koaliciju, istaknuvši kako je to presudna etapa u uspostavi sistema koji će biti kadar osigurati političku tranziciju u Siriji.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague govorio je u saopćenju o “važnoj etapi u stvaranju široke i reprezentativne opozicije koja će odražavati razlike u sirijskom narodu”.

U nemilosrdnom gušenju narodne pobune protiv Assadove Vlade, koja je izbila u martu 2011. godine, poginulo je više od 37.000 ljudi, prema podacima sirijske nevladine organizacije.

Davutoglu: Popustiti pred voljom naroda

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, izjavio je u Dohi kako režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada “treba popustiti pred voljom naroda”, javio je izvještač agencije Anadolija.

“Nijedan režim ne može pobijediti u borbi protiv vlastitog naroda. Assadov režim treba popustiti pred voljom naroda, jer će sirijski narod odrediti sudbinu te zemlje”, poručio je Davutoglu u svom govoru nakon sastanka predstavnika sirijske opozicije u Dohi.

Davutoglu je izrazio zadovoljstvo zbog ujedinjenja sirijskih opozicionih grupa.

“Ovo je historijski dan koji će biti praćen sutrašnjim, novim danom i ujedno jednim novim početkom. Drago mi je što mogu saopćiti radosnu vijest sirijskom narodu i kazati da su njihovi predstavnici postigli dogovor u vezi s mapom puta za zemlju. Predstavnici opozicije steći će punopravni legitimitet kao narodni zastupnici”, rekao je šef turske diplomatije.

Izvor: Al Jazeera i agencije