Britanski vojnik žrtva insajderskog napada

Najmanje 60 pripadnika snaga ove koalicije ubijeno je od početka godine (EPA)
Najmanje 60 pripadnika snaga ove koalicije ubijeno je od početka godine (EPA)

Napadač u afganistanskoj vojnoj uniformi otvorio je vatru i ubio britanskog vojnika, pripadnika koalicionih snaga u Afganistanu, što je posljednji u nizu takozvanih insajderskih napada u ovoj zemlji, koji potkopavaju povjerenje između NATO i lokalnih snaga.

Britansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u ovom napadu poginuo britanski vojnik, pripadnik škotske jedinice, prenosi AP.

Isti izvor navodi da je vojnika ubio muškarac u uniformi afganistanskog vojnika u bazi u oblasti Nad Ali, u provinciji Helmand.

Ministarstvo nije saopćilo ime vojnika, ali je rečeno da je njegova porodica obaviještena.

Glasnogovornik guvernera južne provincije Helmand Mohamad Zarak rekao je da se incident dogodio u oblasti Nad Ali, nakon svađe afganistanskog vojnika i pripadnika snaga koalicije.

Prema podacima koalicije, najmanje 60 pripadnika snaga ove koalicije ubijeno je od početka godine, a mnogi su ranjeni u skoro 45 insajderskih napada u kojima pripadnici afganistanskih snaga sigurnosti ili gerilci obučeni u afganistanske uniforme okreću oružje na američke i savezničke snage.

Strane snage predat će poslove sigurnosti lokalnim snagama do kraja 2014. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

U Afganistanu su u četvrtak ubijena još dvojica američkih vojnika. Napad je izveo čovjek u uniformi afganistanskog policijaca, saopštila je američka komanda u toj zemlji. Do sad je u ovakvim, insajderskim napadima, ubijeno više od 50 stranih vojnika od početka godine, što je stvorilo duboko nepovjerenje između saveznika. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO