Blokada Atine nakon usvajanja budžeta

Grčki Parlament usvojio je u noći sa nedjelje na ponedjeljak štedljivi budžet za 2013. godinu uprkos masovnim uličnim protestima, što će službenoj Atini omogućiti da nastavi primati finansijsku pomoć iz inostranstva i da izbjegne državni bankrot.

Budžet su podržale sve tri stranke iz vladajuće koalicije konzervativnog premijera Antonisa Samarasa, što znači da je prošao s uvjerljivijom većinom od odvojenog zakona o novim mjerama štednje u srijedu, pri čijem su se usvajanju neki od Samarasovih parlamentarnih saveznika suzdržali.

Usvajanje oba ova akta bilo je nužno kako bi se deblokirala nova tranša pomoći Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) vrijedna 31,5 milijardi eura prije nego što Vlada u Atini ostane bez novca.

“Žrtve koje podnosimo u tom zakonu i u budžetu za sljedeću godinu su posljednje. Neke nepravde iz njih ćemo početi ispravljati čim izađemo iz gubitaka. Ali, reforme koje smo ranije pokrenuli su trajne i donijet će rast našoj ekonomiji”, rekao je Samaras u Parlamentu prije glasanja.

Skepsa kritičara

Njegovi kritičari su skeptični u vezi s tim, ali čini se da nivo javnog gnjeva nakon godina rasta pokazuje znake umora.

U protestima pred zgradom Parlamenta u nedjelju navečer sudjelovalo je znatno manje ljudi nego inače, po procjenama policije blizu 13.000.

Kako je iz Atine izvijestila reporterka Al Jazeere  Dijana Mujanović, od tranše pomoći koju Grčka očekuje, država neće vidjeti ni eura.

Pet milijardi eura bit će potrošeno na vraćanje kredita, a ostatak novca bit će usmjeren na sprečavanje kolapsa bankarskog sistema.

Za utorak je najavljena aukcija grčkih trezorskih zapisa u vrijednost od četiri milijarde eura.

Kako je kazala Mujanović, očekuje se da će Grčka od zatražiti još 10 milijardi eura pomoći kako bi država mogla vratiti svoje dugove prema kompanijama.

U međuvremenu, cijele sedmice očekuje se blokada Atine. Apoteke će biti zatvorene sljedeće sedmice, a gradonačelnici prijete da će dati ostavke, rekla je Mujanović.

Snižen životni standard

Mnogi od blizu 10 miliona Grka, dovedeni do očaja padanjem ekonomije pet godina zaredom i oštrim sniženjem životnog standarda, strahuju da će dodatni rezovi u budžetu samo produbiti krizu.

Očekuje se da će grčka ekonomija sljedeće godine, šeste u nizu, pasti za 4,5 posto, a javni dug (blizu 346 milijardi eura) porasti na 189 posto bruto duštvenog proizvoda (BDP).

Ali, budžetski manjak bit će 5,2 posto BDP-a u odnosu na 6,6 posto ove godine, a kada se ukloni trošak plaćanja kamata na golemi grčki dug, Grčka će prvi put nakon nekoliko desetljeća biti u malom plusu.

Najveću žrtvu u novom budžetu podnijet će penzioneri i javni službenici, na čijim se primanjima planira uštedjeti 10,6 milijardi eura. 

Izvori: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO