Venecija poplavljena, evakuacija u Toskani

Kiše i južni vjetar izazvali su fenomen "acqua alta" ("visoka voda") i 70 posto poplavljeno je (Reuters)

Val lošeg vremena koji je zahvatio cijeli sjever Italije izazvao je poplave u velikom dijelu Venecije i evakuaciju oko 200 osoba u Toskani zbog velike bujice, saopćile su lokalne vlasti.

U Veneciji su obilne kiše i južni vjetar izazvali fenomen “acqua alta” (“visoka voda”) i 70 posto grada bilo je poplavljeno u toku jutra u nedjelju, a nivo mora je bio visok 1,5 metara, iznad normalnog nivoa.

U podne, more je počelo opadati, iako se nalazilo na visini 1,40 metara, prema saopćenju Centru za plime.

U Toskani je oko 200 osoba evakuirano zbog obilnih kiša koje su izazvale poplave kuća i klizišta zemlje, saopćile su u nedjelju lokalne vlasti.

Najpogođenija regija je pokrajina Masa Karara, gdje se proizvodi mramor iz Carare.

Samo u gradu Massa Carrara pedesetak osoba je evakuirano, a voda je odnijela jedan automobil, ali njegove putnike, jedan par, spasili su vatrogasci kojih ima na desetine koji rade u ovoj zoni uz pomoć kolega koji su došli iz drugih regija.

Vlasti pozivaju stanovništvo da ne izlazi na ulice i da borave u kućama na višim katovima kuća.

Piza dijelom bez struje

U Pizi su neke ulice ostale bez struje nakon što su bile poplavljene, a u Livornu, velikoj toskanskoj luci, civilna zaštita je u stanju pripravnosti zbog velikih kiša.

U Liguriji, susjednoj regiji sjeverno od Toskane, 30 osoba je moralo biti evakuirano.

Lokalne vlasti su uputile znak uzbune prije dva dana, predviđajući brojne mjere osiguranja, kako loše vrijeme ne bi izazvalo žrtve, kako je bilo u nevremenu prije godinu dana kada je život izgubilo 13 osoba između Toskane i Ligurije.

Val lošeg vremena se lagano pomjera prema središtu zemlje i trebao bi zahvatiti glavni grad u toku poslijepodneva, gdje je civilna zaštita u stanju pripravnosti.

Izvor: Agencije