U zemljotresu u Mijanmaru najmanje 13 mrtvih

U zemljotresu je 40 osoba ranjeno, dok se šest građevinskih radnika vode se kao nestali (Al Jazeera)

U zemljotresu snage 6,6 stepeni po Rihteru u centralnom dijelu Mjanmara u nedjelju je poginulo najmanje 13 osoba, a 40 ih je ranjeno, dok se šest građevinskih radnika vode se kao nestali, saopćili su zvaničnici rekavši da materijalna šteta nije velika.

Epicentar je bio na oko 60 kilometara sjeverozapadno od grada Mandalaj, saopćio je američki geološki institut. Potres se desio na dubini od 10 kilometara.

Region je potreslo još nekoliko naknadnih udara, ali nema izvještaja o ozbiljnijoj šteti u Mandalaju, prenio je Reuters.

Stanovnici Bangkoka, glavnog grada susjednog Tajlanda, takođe su osjetili zemljotres.

Državna televizija prenijela je izvještaj o potresu, ali nije pomenula žrtve ili štetu.

Lokalni mediji navode da je manja šteta pričinjena u nekoliko područja oko Mandalaja, uključujući Amarapuru, grad popularan među turistima zbog svojih manastira i najdužeg mosta od tikovine na svijetu.

Mijanmar je jedna od najsiromašnijih zemalja u Aziji. Njegova nova civilna vlast otvorila je zemlju poslije pedesetogodišnje vojne uprave, a zapadne zemlje su ukinule sankcije Mijanmaru.

Predsjednik SAD Barack Obama biće prvi američki lideri koji će doći u posjetu ovoj zemlji kasnije ovog mjeseca, što će biti do sada najsnažnija podrška iz svijeta demokratskoj tranziciji Mijanmara. 

Izvor: Agencije